Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2012 14:58 - Подвеждащи въпроси на интервю за работа
Автор: wisperhunter Категория: Бизнес   
Прочетен: 1287 Коментари: 0 Гласове:
1



 image

Задачата на специалистите по подбор на персонал е да могат да преценят кой кандидат е най-подходящ за съответната длъжност в дадена компания.

В тази насока, за да получат представа за интересуващи ги неща и да приспят вниманието на интервюираните, те често задават въпроси, чиято цел е съвсем различна от тази на пръв поглед. Ето и някои такива въпроси, според специалисти, цитирани от финансовото издание Forbes.

1. Отколко време не работите и колко други служители са били съкратени заедно с вас?

Този въпрос спокойно може да бъде последван от „защо сте били съкратен“. Целта му е интервюиращият да разбере, дали компанията се е лишила от услугите ви поради причини, които се крият във вас. Вместо да подходите емоционално и да се изтървете да дадете информация, която може да намали шансовете ви да бъдете наети специалистите съветват да подходите по-дипломатично с отговор от рода на „не знам защо бяха съкратен, бях отличен служител...“.

2. Как успявате да ходите на интервюта за работа, щом работите в момента?

Целта на този въпрос е да се види дали „кръшкате“ от работното си място, нещо, което автоматично ще се пренесе, че ще правите и на новото си работно място. Можете да кажете, че рядко ходите на интервюта и то само на такива, които отговарят идеално на вашите изисквания, като за това ползвате свободното си лично време.

3. Как се подготвихте за това интервю?

Всъщност истинската цел на този въпрос е интервюиращият да разбере до колко сте мотивиран и желаете да получите мястото. Покажете познанията си за индустрията и компанията, за която искате да работите.

4. Познавате ли някой, който работи за нас?

Ако познавате някой от компанията, преценете първо дали си струва да споменавате за него. Репутацията му в компанията автоматично ще се прехвърли върху вас, а за да не попречи на потенциалното ви наемане, тя не бива да е лоша.

5. Къде наистина бихте искали да работите?

Тук целта е да бъдете преценен, дали кандидатствате за всяка свободна обява, или имате конкретни цели, желания и мотивация.

6. Какви са недостатъците на настоящите ви работодатели и колеги?

Не се отпускайте с негативните коментари, нито за настоящия ви работодател нито за колегите ви. Така ще изглеждате като конфликтна личност, а отношението ви за предишните работодатели и колеги по презумпция ще се пренесе и за бъдещото ви такова в новата компания.

7. Можете ли да опишете ситуация в която сте решили работен проблем?

Това е стандартен въпрос, който цели да бъдете преценен колко бързо можете да мислите. За това е добре да си имате подготвен определен отговор на този въпрос, вместо да казвате „не мога да се сетя“, или „не съм се сблъсквал с проблеми в работата си“.

8. Можете ли да опишете работна ситуация, която сте сбъркали?

Тук не е моментът да посочите най-големия си провал. Да споделите и минимално значителна грешка също не е най-добрият вариант. Целта на въпроса е да прецени какво е мнението ви за вас и работата, както и доколко сте отговорен. Друга цел е да разбере дали сте си взели поука от случилото се.

9. Как се съпоставя работата за която кандидатствате с останалите, за които ходите на интервюта?

Целта на въпроса е да се съпостави конкурентната среда с останалите предлагани позиции от други компании, както и да се прецени какво и колко е необходимо, за да бъдете привлечен на работа в съответната компания.

10. Ако спечелите от лотарията ще продължите ли да работите?

Още един начин да се прецени мотивацията и желанието ви за работа, както и това дали я приемате като удоволствие, или като задължение.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2347730
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031