Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2011 11:36 - Национални паркове в България
Автор: wisperhunter Категория: Хоби   
Прочетен: 6138 Коментари: 3 Гласове:
3



 На територията на нашата красива родина съществуват 3 национални парка.Мисля ,че е необходимо всеки от нас да знае по нещо за тях , затова събрах малко информация и се надявам ,че ще ви бъде от полза. Разбира се няма да пропусна да спомена уникалните представители на орнитофауната , обитаващи парковете.

Национален парк Рила е най-големият от трите национални парка на територията на България. Тези територии са обявени за национален парк на 24 февруари 1992 г. Паркът обхваща територия с площ над 81 000 хектара в централните и най-високи части на планина Рила. Той е създаден с цел опазването на няколко отделни екосистеми, както и на отделни исторически и културни обекти от национална важност. От територията на парка извира една от най-дългите и пълноводни реки на Балканския полуостров Марица. Паркът се простира между 800 и 2925 м надморска височина и на неговата територия са разположени 120 естествени езера, от които 70 са с ледников произход.

Националният парк Рила се простира между 41°53ґ и 42°19ґ северна географска ширина и между 23°07ґ и 23°55ґ източна географска дължина. На територията на парка се намира най-високият връх на Балканския полуостров -Мусала.

На територията на парка се намират четири български резервата - ПарангалицаЦентрален Рилски резерватИбър и Скакавица. Национален парк Рила е една от най-големите защитени територии в Европа. Двата резервата „Парангалица“ и „Маричини езера“ са част от световната мрежа на биосферни резервати по програмата на ЮНЕСКО "Човек и биосфера".

image

Птици

На територията на парка гнездят 99 вида птици, което е близо 1/3 от броя на всички гнездящи у нас птици. Национален парк Рила съсредоточава основната популация на видовете глухарлещаркапланински кекликбалканска чучулигахайдушка гаргаскалолазка и др. В парка се намират популациите на някои видове птици, които са редки или застрашени от изчезване. Някои от тях са скален орелорел змиярсокол скитниктрипръст кълвачбелогръб кълвач и др.
Сокол скитник

image

Национален парк Пирин обхваща по-голямата част от планината Пирин, разположена в Югозападна България.

В момента паркът заема значителна част от планина Пирин. В исторически план границите и размерът на националния парк са претърпели много промени.

Народен парк Вихрен е създаден на 8 ноември 1962 г. с цел опазване на горските масиви, разположени в най-високите части на планината. Паркът имал площ от около 6 200 хектара, което е малка част от днешната му територия. През 1974 г. с указ на министерството на горите той е преименуван на Народен парк Пирин, а територията му значително е увеличена.

Отделна дирекция, която отговаря за опазването и развитието на парка, е създадена през 1979 г. Седалището на тази дирекция е в град Банско. За Национален парк е обявен през 1998 г. след създаването на Закона за защитените територии в Република България. Територията на националния парк е 40 332,5 хектара. Управлението на парка, след като той приема статута на Национален парк, е задача на Министерството на околната среда и водите.

Националният парк граничи с общините Гоце ДелчевБанскоРазлогСимитлиКреснаСтрумяни и Сандански.

В рамките на националния парк се намират два природни резервата - Баюви дупки - Джинджирица, който е един от най-старите резервати в България, и резерват Юлен. Резерват Баюви дупки - Джинджирица е част от мрежата набиосферните резервати по програмата "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

През 1983 година паркът е обявен за една от териториите от световно значение, които се намират в Европа.

imageimage

Птици Голям е броят на птиците, които могат да се видят на територията на парка - близо 160. Това е изключително голям брой, тъй като представлява около 40% от всички птичи видове, които се срещат в България. Срещат се реликтните видове пернатонога кукумявка, белогръб кълвач и трипръст кълвач. Голям е броят на Балканските ендемични птичи видове. От тях се срещат белогьрбият кълвачбалканската чучулигаалпийската завирушкакачулатият синигерскалната зидарка и др. Близо 150 е броят на птици, които са сегмент от основната част от плана за управление на парка. Това се дължи на техния природозащитен статут.

Белогръб кълвач
image

Централен Балкан е името на един от трите национални парка в Република България. Той е разположен в средните и най-високи части на Стара планина. Паркът се простира между 500 и 2376 м надморска височина като най-ниската точка е разположена близо до Карлово, а най-високата на връх Ботев. На територията на националния парк са обявени 9 резервата, които покриват обща площ от над 20 000 хектара. Тези резервати са БоатинЦаричина,Козя стенаСтенетоСеверен ДжендемПеещи скалиСоколнаДжендема и Стара река.

image


Птици 

Национален парк Централен Балкан е признат от множество орнитологични организации за зона от особено значение за опазването на птичия свят. От особено значение са птиците гнездящи във високите райони, алпийския и субалпийския пояс. В парка се срещат 225 вида птици, от които около 125 гнездят на територията на парка. 22 вида от птиците, които гнездят тук са включени в Червената книга на България.

Паркът представлява размножителен район на видовете пъстрогушата завирушкаскалолазката и жълтоклюната хайдушка гарга.

На територията на парка са установени 16 вида дневни грабливи птици. Голям интерес представлява популацията от скален орел в парка, която обхваща близо 5% от всички птици от вида, гнездящи в България. Друг вид представляващ интерес е царския орел, който е вписан в световната Червена книга.

В европейските списъци на застрашените от изчезване животни са вписани птиците белоопашат мишеловорел змиярловен сокол и сокол скитник. От Закона за защита на природата на Република България са защитени видовете черношипа ветрушкапланински кекликбухал,уралска улулицаврабчова кукумявкамалка мухоловкапъстър скален дрозд и черен кълвач.

Пъстър скален дрозд
image




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. hadzapi - Ценна информация давате.
11.11.2011 22:04
:)
цитирай
2. анонимен - anal porn maid - 4485 movies for download
17.11.2011 05:13
syndee capri anal free vids
extreme young anal
dr tuber amateur anal
what base is anal sex
free anal clips
virgin anal sex huge
anal demand sex x
anal fissure handout
canine anal gland infection
bambi bliss anal excursions
dildo baseball bat anal
sexo anal maduras
anal strap lube video
daria glover anal
extreme anal fucking
цитирай
3. анонимен - srty
12.03.2012 20:10
daite po podromno
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2350671
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930