Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2011 15:13 - Спасяването на пеликана
Автор: wisperhunter Категория: Хоби   
Прочетен: 927 Коментари: 0 Гласове:
2



Дано да има повече такива начинания... 

image

 

Проектът на природен парк „Персина" "Спасяването на Пеликана" с автор Стела Божинова спечели журито в тазгодишното издание на дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство. Инициативата се организира за 14-и път. Наградите бяха връчени на официална церемония в Софийската художествена галерия.

 

През 2011 г. в програмата се включиха 68 проекта от цялата страна, в двете категории – опазване на околната среда (33 участници) и културно наследство (35). По преценка на журито освен националния победител, бяха определени и две поощрения.

 

Основна цел на Дарителската програма е стремежът освен финансово, тя да подкрепя с разгласа усилията на множество институции, колективи и индивиди да съхранят националната ни уникалност и идентичност.

 

Проектът "Спасяването на пеликана" е свързан с къдроглавите пеликани, световно застрашен вид, ограничен у нас до около 120 двойки в резервата „Сребърна". Възстановяването на Дунавските колонии е от особена важност за вида. Целта на проекта е осигуряването на нови местообитания за гнездене на пеликаните по Дунавското поречие, каквито са възстановените блата на о. Персин. Министър Нона Караджова и председателят на журито д-р Петър Янков връчиха на Стела Божинова – директор на Природен парк „Персина" голямата награда в размер на 12 000 лв., почетен плакет и диплом на Дарителската програма.

 

Поощрителни награди получиха следните два проекта:

 

Картография на изчезващата памет на Изследователски център по социални науки към СУ „Св. Климент Охридски", с автори Невена Германова и Вероника Димитрова. Жилищните сгради в София, построени преди 1944 г., в момента се намират в изключително лошо състояние, оставени са да се рушат, а някои от тях вероятно ще изчезнат. Те са образа на Стара София и са от изключително значение за запазване историята на столицата. Целта на проекта е запазване на рушащите се сгради и създаване на публично онлайн пространство за дискутиране на проблемите, свързани с опазването на културно-историческото наследство на Стара София. Проектът получи награда в размер на 5 000 лв. и почетен плакет, връчени от Димо Николов – Управител на Мото-Пфое и Игор Чипев от Министерството на културата, който прочете поздравление от зам. министъра на културата арх. Георги Стоев.

 

Детската градина, семейството и празниците „Коледа" и „Кукеровден" – ЦДГ „Биляна", Ямбол. Проектът е насочен към съхраняване и популяризиране сред децата на българските традиции, свързани със зимно-пролетните народни обичаи и възпитаване и утвърждаване на националното самосъзнание чрез непреходното българско песенно и танцово фолклорно наследство. Целта е изграждането на траен интерес към традициите и участие в двата празника на община Ямбол, както и изработката на автентични кукерски маски. Наградата в размер на 3 000 лв. и почетен плакет бяха връчени на Митка Тодорова – главен учител в детската градина от Ренета Петкова от Министерството на образованието и науката и Атанас Фурнаджиев – Управител на Мото-Пфое.

 

За 15-годишната си история досега Програмата има 907 представени проекта, от които 66 са наградени с общо 228 000 лв., включително тазгодишните участници.

 

Следващото издание на Програмата ще бъде през 2012 г.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2347630
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031