Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2011 11:15 - Как да доживеем поне до 100 години?
Автор: wisperhunter Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1653 Коментари: 0 Гласове:
4



 image

Списание „Форбс“ интервюира хора на възраст над 100 години и събра техните съвети за дълголетие.

Всички знаем какво ни съветват лекарите, но все пак, друго е да чуеш съвет от първа ръка:

Яжте зърнени храни, зеленчуци и риба

Най-голяма концентрация на хора на възраст над 100 години има в Окинава, Япония. Тези хора ядат предимно зърнени храни, зеленчуци и риба, много малко яйца, месо и млечни продукти. Американката Дейзи Макфедън, която този ноември навърши 101 години спазва техния режим. За закуска тя обикновено яде овесена каша и плодове, салата и риба за обяд, зеленчуци на пара и крехко месо за вечеря.

Не пийте безалкохолни, дори и диетични

Макфадън казва, че през живота си почти не е пила безалкохолни. Тя пие вода, сок от боровинки, мляко и студен чай. Няма нищо лошо в кафето и алкохола, ако са в малко дози. Някои лекари казват, че 2-3 чаши алкохол на седмица са полезни за здравето.

Угаждайте си (но с мяра)

Лекарите насърчават хората да си угаждат. Дейзи Макфадън си позволява шоколадови бисквити, пие вино и казва, че обича коктейла Блъди Мери. Д-р Дейвид Принс казва, че захарта и червеното месо могат да се консумират 2-3 пъти в седмицата, в неголеми порции.

Движете се

Гледането на телевизия по пижама няма да ви доведе до нищо добро. 101-годишна жена казва пред „Форбс“, че всеки ден става сутрин и се облича, въпреки че е пенсионерка и не ходи на работа. Тя ходи на църква, на фризьор, приготвя закуска, обяд и вечеря, сама чисти дома и двора си. Всеки ден прави гимнастика.

Разхождайте се

Физическите упражнения не е нужно да изтощителни. Ходенето пеша и изкачването на стълби са предостатъчни за възрастни хора. Елмър Ийстън, който ще стане на 102 г. през декември ходи пеша всеки ден.

Подреждайте пъзели

Лекарите казват, че трябва да се поддържаме не само физически, но и умствено. Ако поддържате мозъка си зает, той ще ви служи по-дълго. Проучвания показват, че свиренето на музикален инструмент също поддържа умствените ви способности.

Излизайте навън

Много възрастни хора прекарват деня си затворени вкъщи. Не само, че така те са физическо по-малко активни, но и не получават достатъчно слънчева светлина, а проучвания показват, че тя е важна за здравето.

Запазете брака си

Проучвания показват, че женените хора живеят по-дълго. Опал Пратър, който е на 100 години, миналата година отпразнува 75-годишнина от сватбата си. Важни са и други близки приятелства. Установено е, че 82% от столетниците говорят с приятели или роднини всеки ден, а 79% казват, че активният социален живот е важен за здравето.

Поддържайте духовното

101-годишната г-жа Кроусън казва, че цял живот е ходила на църква в неделя. 102-годишният Ийстън казва, че ходи за риба, защото докато стои на брега има време да размишлява. Изследване показва, че 62% от хората над 100 -годишна възраст се молят, медитират или участват в друга духовна дейност всеки ден.

Лекарите вярват, че това има нещо общо с почивката, която е важна за тялото и ума.

Обичайте работата си

В днешно време прекарваме една трета от живота си в работа и е важно да я обичаме. 102-годишният Ийстън е бил преподавател в Харвард, преди да стане декан на факултета по инженерство през 1948 година. За 25-те години, в които бил декан, броят на студентите се е увеличил от 250 до над 2000 и Ийстън казва, че работата му е носела голямо удовлетворение.

Бъдете заети с нещо

Ийстън казва, че през целия си 102-годишен живот е бил активен – занимавал се е с бокс, работел е в аматьорско радио, остава активен и след пенсионирането си през 1974 година – присъединява се към ротарианския клуб, набира средства за благотворителност.

Погрижете се за зъбите си

Почистването на зъбите с конец е по-важно, отколкото си мислите. Устата е едно от най-мръсните места в тялото и ако искате да сте здрави, трябва да полагате грижи за хигиената й.

Избягвайте негативизма

101-годишната Макфадън казва „Стоя далеч от негативни хора, места и неща. Благодарна съм за това, което имам.“ Психиатрите се съгласяват, че оптимистите са по-здрави.

Съвети към младото поколение

Възрастните хора обичат да дават съвети на младите. Това ги кара да се чувстват значими, но е и полезно за здравето им. А и от 100-годишните хора определено има какво да научим.



Тагове:   как,   здраве,   методи,   начини,   100,


Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2353623
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930