Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2011 13:19 - Откриха следи от изчезнала цивилизация
Автор: wisperhunter Категория: Новини   
Прочетен: 1431 Коментари: 3 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Изследователи от Университета Лестър (Великобритания) са открили в пустинята Сахара следи от отдавна загинала цивилизация, съобщи Сайънс.

Учените са анализирали спътникови снимки в рамките на проекта TRANS-SAHARA, финансиран от Европейския съюз. Програмата е насочена към изучаване на процесите на образуване на държави, а също на миграцията и търговията в Централна Сахара през първото хилядолетие пр. Хр. до средата на второто хилядолетие от новата ера.

В либийската част на пустинята са намерени повече от сто укрепени стопанства и селища с постройки, напомнящи на замъци, а също няколко града. Повечето поселения датират от първата половината на първото хилядолетие. По всяка вероятност те са били изградени от хараманти - коренен народ в Северна Африка.

Ако се съди по новите находки, цивилизацията им е била по-развита, отколкото съобщават древните източници. Подобните на замъци комплекси са били с 4-метрови стени, направени от тухли. Открити са също останките на древни домове, гробища с каменни пирамиди, поля, кладенци и развита напоителна система.

Археологът Дейвид Метингли и неговата група са успели до началото на гражданската война в Либия да се убедят с очите си, че всичко това наистина съществува и се отнася към доислямската епоха.

Съавторът на изследването Мартин Стери отбелязва, че, ако се съди по всичко, за 2000 години климатът в региона не се е променил. В началото на новата ера той е бил също толкова сух и негостоприемен.

Въпреки това Либия е била гъсто населена и селското стопанство е процъфтявало. Досега изследователите смятаха, че харамантите са били чергарско племе, което се е намирало на най-ниското стъпало на развитието и е било способно само да създава неприятности на границата на Римската империя. Оказва се, че те са създали държава, имали са писменост и много модерни за времето си технологии.

Освен това Метингли ги нарича пионери в оазисното земеделие на Либия и в транссахарската търговия. Изследователите се надяват, че новите власти на Либия ще видят в това откритие важен исторически символ и ще сме свидетели на невиждан досега тласък в изучаването на харамантите.

 



Гласувай:
11



1. анонимен - това са,
11.11.2011 13:52
тъй наречените сахарски траки.:)
цитирай
2. letopisec - хахаха
11.11.2011 14:44
хахаха
цитирай
3. sparotok - Гараманти
13.11.2011 20:37
Гарамантите са споменати още от Херодот. Той споделя, че те били бойци колесничари и ходели на лов...за чернокожи...(не е шега). This region is inhabited by a nation called the Garamantians, a very powerful people, who cover the salt with mould, and then sow their crops. From thence is the shortest road to the Lutophagi, a journey of thirty days. In the Garamantian country are found the oxen which, as they graze, walk backwards. This they do because their horns curve outwards in front of their heads, so that it is not possible for them when grazing to move forwards, since in that case their horns would become fixed in the ground. Only herein do they differ from other oxen, and further in the thickness and hardness of their hides. The Garamantians have four-horse chariots, in which they chase the Troglodyte Ethiopians,

Не зная защо англичаните говорят за нещо новооткрито. Градовете на гарамантите се изследват от немски археолози още от 80-те години на 20-ти век.

Възможно е гарамантите да са получили колестиците от тракийски народи. В Либия се установяват част от мизите с позволение на Меренпта. Те стават негови наемници и достигат до високи постове в египетската армия.

През 975 г.пр. Христа мизиец (Шешонк) сяда на египетския престол и полага основата на 22-ра династия.

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2351419
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930