Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2011 19:44 - Млечният път и Андромеда ще се слеят
Автор: wisperhunter Категория: Новини   
Прочетен: 678 Коментари: 0 Гласове:
4



 Нашата галактика Млечният път, в която се намира и Слънчевата система, и съседната галактика Андромеда не са застрашени от сблъсък. Вместо това двете образувания постепенно ще достигнат до етапа стагнация и "мирно" ще се слеят в едно цяло, избягвайки катаклизъм с космически мащаби, застрашаващ да унищожи живота на Земята.

До този извод са стигнали група австралийски астрономи, оглавени от Саймън Мъч от Суинбърнския технологичен университет в Мелбърн, след като са изучили еволюцията на двете галактики и са извършили компютърно моделиране, предаде сайтът space.com.

Учените са създали своеобразен "портрет" на Млечния път и на Андромеда, изучавайки масата, яркостта и цвета на техните звезди, а също темповете на формиране на нови. След това с помощта на компютри е бил разработен модел на по-нататъшната еволюция на двете образувания.

Получената картина не съответства на съвременните представи за развитието на Млечния път и Андромеда, което пряко зависи от това как изглеждат двете системи във видимата светлина. Те са се оказали зелени, а не сини или червени, както подсказва логиката.

"Прието е да се смята, че зеленият цвят съответства на етапа на трансформация на младите, динамични, активно формиращи се звезди на сините галактики в стари червени галактики от летаргичен тип" - пояснява Мъч.

Астрономът е сравнил тази фаза от еволюцията на космическите обекти с кризата на средната възраст при човека. В типично синята спирална галактика активното образуване на нови звезди продължава, докато не настъпи сблъсък с друга галактика. В този момент се образуват активни ядра, предизвиквайки освобождаването на образуванията от прах и газ. Този процес забавя формирането на нови звезди, галактиката придобива червен цвят. А според модела на австралийските учени Млечният път и Андромеда трябва да стигнат до този етап без междугалактически сблъсък.

"Нашите изследвания показват, че в двете галактики ще остане малко студен газ. Те ще се слеят след около 5 милиарда години и едва ли ще породят активни ядра" - твърди Мъч. Австралийските учени са на мнение, че процесът на освобождаване на Млечния път от междузвезден газ протича с ускорени темпове. Причините за това явление остават загадка. БТА




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2354029
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930