Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2011 12:36 - Откриха частици по-бързи от светлината
Автор: wisperhunter Категория: Новини   
Прочетен: 634 Коментари: 0 Гласове:
1



 Научният екип, който откри, че някои частици вероятно се движат по-бързо от светлината, проведе подобрен вариант на сензационния си експеримент и получи същия резултат, съобщи Би Би Си.

Ако бъде потвърдено и от други експерименти, откритието може да минира основните принципи на съвременната физика.

Критиците на първия опит посочиха, че използваните продължителни снопове неутрино (елементарни частици) могат да предизвикат неточности в теста. по тази причина за втория експеримент бяха употребени много по-къси снопове. Официалните резултати все още не са публикувани пред научната общност, но са регистрирани.

Експериментите са проведени със сътрудничеството на OPERA (Oscillation Project with Emulsion (T)racking Apparatus). Той се състои в изпращане на снопове неутрино, създадени в съоръженията на CERN (чрез процес на разпадане в дълги снопове протони), през 730 км скална маса до гигантски детектор в лабораторията Гран Сасо в Италия.

Първоначалната серия опити, включваща 15 000 измервания в продължение на 3 години, установи, че неутрино пристигат една 60-милиардна част от секундата по-рано, отколкото би пристигнала светлината, ако се движеше безпрепятствено на същото разстояние. Идеята, че нищо не е по-бързо от светлината във вакуум е крайъгълният камък на физиката. Тя е изказана за първи път от Джеймс Максуел и е залегнала в Айнщайновата Теория на специалната относителност.

За да се съобразят с изискванията на критиците, експериментиращите намалиха продължителността на излъчването на протонните снопове от една десетмилионна на една тримилиардна част от секундата. При новите условия експериментът бе проведен 20 пъти и при всичките се получи почти идентичен резултат. Анализът на специалистите от OPERA гласи, че новите резултати добре подкрепят първоначалните и изключват някои системни грешки, които биха могли да повлияят на първите. Макар и да не смятат случая със скоростта на светлината за приключен, подобрените експерименти дават силно доказателство.

Първите резултати за по-бързи от светлината неутрино почти стъписаха научната общност. Специалистите, които ги получиха, са напълно наясно с тяхното значение, ако се окажат верни. възможността за грешки поради продължителните снопове е само една от няколкото посочени вероятности за фактор, който може да повлияе върху меродавността на измерванията. Други забележки са насочени към прецизността на регистрирането на времето на тръгване и на пристигане на частиците.

Според д-р Ередитато от OPERA "досега няма научен аргумент срещу нашите резултати, но все още трябва да бъдем предпазливи и да търсим независимо потвърждение". Последното може и да се проточи, защото само няколко лаборатории в света имат детектори, способни да регистрират изключително "летливите" неутрино - частици, взаимодействащи си с материята толкова рядко, че са получили прозвището "призрачни частици".

През следващата година екипите на два други експеримента в Гран Сасо - "Борексино" и "Икарус" - ще направят кръстосана проверка на резултатите но OPERA. данните ще бъдат проверени и от екипите на американския експеримент "Минос" и японския Т2К.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2351275
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930