Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2011 14:00 - Най-екзотичните народи
Автор: wisperhunter Категория: Новини   
Прочетен: 2340 Коментари: 0 Гласове:
2



 image


В нашия свят на глобализация и високи технологии изглежда странно, че има хора, които нищо не знаят за скорост на интернет и ядрено оръжие, не се интересуват от коли и последните продукти на Apple и старателно пазят завещаните от предците им традиции.

По данни на Survival International хората, които водят племенен начин на живот в наши дни, са около 150 млн. и постоянно намаляват:  

10. Лису

Тайланд и Китай

image

Те наричат себе си „хората с черни кости“, историята на племето се се разказва в една-единствена песен и тъй като всяко поколение добавя един куплет към нея, тя е толкова „набъбнала“, че се пее цяла нощ. Племето, чийто поминък съвсем доскоро бе опиумът, привлича пътешествениците с червените си костюми и високи украшения за коса от пръстени и монети и е една от големите атракции на Тайланд.

Традиционните им къщи са с пръстен под и бамбукови стени, но урбанизацията не е подминала и това кътче. Много от по-заможните вече живеят в къщи от бетон.

По правило туристите се стараят да посетят племето по време на местната Нова година- времето на „сгледите“- жените от племето се славят като едни от най-красивите в Китай и много китайски мъже пристигат тук, за да си намерят съпруга.

9. Индианците Бора

Перу

image

Бумът на каучука почти напълно е изгонил бора от традиционните им земи- джунглите около река Нисай. Това племе се смята за последен потомък на маите и наистина неговите представители, изповядващи шаманизма, притежават изумителни знания за традиционната медицина, основана на треви и билки.

Традиционната носия на бора е уникална- жените ходят полуголи със сламени поли и украса от пера на главата, а мъжете- със сламени венци. Лицата им са винаги леко боядисани, прехранват се с лов.

8. Мендвай

о. Сиберут, Индонезия

image

Много природозащитници сериозно възлагат надеждите си за спасяване на местните джунгли на племето мендвай. Това не е странно, като се има предвид изключително почтителното отношение на семействата-комуни към природата. Съгласно местните вярвания, преди да отсечеш дърво или убиеш животно, трябва да го приласкаеш и убедиш в своите добри намерения. Основната храна на племето е косови орехи и банани, саро, костенурки и личинки на насекоми. Те ловуват с лък и стрели, напоени в отровата анчар. На особена почит е яванският тютюн, който пушат практически всички. Дали Джеймс Камаран не е имал предвид това племе в Аватар? Местните жени са с изпилени и заострени зъби, а телата на всички- мъже и жени, са покрити в прости татуировки, най-често линии, покриващи тялото от лицето до стъпалата.

7. Езерните жители на Бирма

ез. Инле, Мианмар


image

Те живеят изцяло във водата. Имат бамбукови къщи, построени върху пилони в самото езеро, гледат плаващи зеленчукови градини, движат се на лодки и често използват краката си като весла. Плаващите им пазари имат система като в американски супермаркет- просто се движиш на лодка между дюкяните за кърпи от лотосови стебла и цигари „черут“. Насред центъра на езерото е храмът. Особеното на този храм е, че будистките монаси отглеждат много котки и дори ги научават на разни номера.

6. Падонг

Мианмар, Тайланд

image

Жените от племето падонг са известни по света като “жените-жирафи”, наречени така заради непривично дългите си вратове, на които носят “яки” от халки, които понякога тежат по 10 килограма.Заедно с по-малко прочутите гривни по ръцете и краката- от глезените до коленете, теглото на дамските украшения на една жена-жираф може да достигне 18 кг. Традиционно племето обитава високо плато в Източен Мианмар,но голяма част от жителите емигрират в Тайланд заради размириците в родината.  

В селищата на падонг  рядко могат да се видят мъже-те почти денонощно обработват оризовите полета или са на лов в джунглите, докато жените  се занимават със занаяти и тъкане.Традицията на падонг обаче е на изчезване- повечето млади жени премахват халките от шиите си, влизайки в модерния свят. Единствено в Тайланд, където са се превърнали в туристическа атракция и влизането в селото става с входен билет, жените ревниво пазят дългите си огърлици. 

5Химба.

Намибия

image

Ако има женско царство в света, то е тук. Етносът Химба живее в в северната част на Намибия , в района на Кунене, занимава се със скотовъдство. Жените в селото се занимават с по-трудоемката работа- грижи за добитъка, отглеждане на децата, осигуряване на вода, строителство на къщи, докато на мъжете е отредено... мисленето по политически въпроси.

Живеят в махали от сламени хижи и заслони, а около селото винаги гори okuruwo- огънят на предците, който пази обитателите на кръга. Най-екзотичната традиция на този етнос е боядисването на телата с otjize- смес от мазнина и охра, която дава на кожата червен цвят и предпазва от слънцето. Извън това облеклото е оскъдно- разноцветни поли от животински кожи, макар че мъжете обичат да се украсяват и с модерни дрехи.

4.Индианците Яномами

Бразилия, Венецуела

image

Смята се, че ако има етнос, който е останал в каменната ера и до днес, това е яномами. До ден-днешен те не са открили колелото, а металът им служи само за търговия с външния свят.  Бройната им система се състои от “едно”, “две” и “много” . Обитават джунглите на Амазонка, в които ловуват и отглеждат градини, а когато ресурсът на земята се изчерпи- се местят на ново място. Живеят в специфични села-къщи, които представляват концентрични кръгове от къщи със свободно място в средата. Постигнали са обаче пълна хармония с околната среда. Яномами привлякоха вниманието и на кардиолозите, тъй като това са хората с най-ниско кръвно на Земята, вероятно защото изобщо не използват сол. В наши дни това племе е почти изчезнало в резултат на безсмислен и продължителен геноцид и незаконния златодобив, отнел земите им и донесъл в джунглата малария и дори СПИН.


3. Ел Моло

ез. Туркан, Кения

image

Ел Моло е най-малкото племе в Кения и в наши дни преживява не най-добрите си времена. Хората от този етнос живеят в малки села с конусовидни къщи от палмови листа и са единствените в района, които ядат риба. Основно риба, но понякога ловуват крокодили и хипопотами. Всъщност ловът на хипопотами е голямото събитие в живота на племето. Подобно на повечето околни племена, Ел Моло носят огърлици и гривни, изработени от цветни мъниста.  

2. Масаи

Кения

image

Едва ли има по-известно африканско племе, не без заслугата на филма “Африка”. Войнствените масаи вероятно са най-големите майстори на пиърсинга в света и украсяват целите си тела с него. Разтегнатите почти до раменете ушни миди и липсата на двата предни зъба на долната челюст, червената наметка и копие в ръката са характерната особеност на племето. Основният му поминък е скотовъдството и те имат трепетно отношение към добитъка- нали той им осигурява всичко необходимо за оцеляване: от храната до строителния материал за домовете. 

1. Мурси

Етиопия

image

Мурсите си спечелиха славата на най-войнствения етнос в наши дни, предвид че единственото съвременно изобретение, което с лекота навлезе в живота им, е автоматът. Не така гладко върви опитът на властите в Етиопия да забранят обредите им на ритуално насилие- бой с пръчки донга и опасните игри с бикове. Най-голямо внимание разбира се привлича странното украшение на устата на жените, наподобяващо чинийка- дискът се поставя в детските години, като за това се вадят долните зъби и с годините се заменя с по-голям. Телата на всички представители на племето са украсени с татуировки. Най-голямото богатство на мурсите е добитъкът и за него те воюват със съседните племена- от незапомнени времена мурсите смятат за свои най-големи врагове съседните буме, 



Тагове:   народи,   племена,   екзотика,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2351184
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930