Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2012 11:15 - Идва грип мутант, пробива дори и ваксините
Автор: wisperhunter Категория: Новини   
Прочетен: 892 Коментари: 1 Гласове:
1



 image

Грип мутант пробива защитата на ваксините и въпреки имунизациите, атакуваните хора го прихващат бързо и развиват болестта за броени часове.
 

Вирусът е в резултат на два видоизменени щама на инфлуенцата, които вече са потвърдени лабораторно в САЩ, съобщиха световните агенции, позовавайки се на американските здравни власти.

Вече сме информирани за двата щама, следим обстановката, по всичко личи, че този сезон те няма да успеят да достигнат до България, няма данни да предизвикат пандемия тази зима в световен мащаб. Така коментира опасността от заразата мутант главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев и не скри, че грипът е едно от най-коварните заболявания, тъй като причинителят му се променя нон стоп. Така той става неуязвим за ваксините, а човек, дори да се е имунизирал навреме, не може да бъде сигурен, че няма да се разболее. По думите на д-р Кунчев засега няма смъртни случаи от новата зараза. Той обаче не скри, че догодина те могат да достигнат и нашата страна. Затова отсега властите в САЩ проучват основно в лаборатории видоизменените щамове, за да могат да бъдат включени антитела срещу тях във ваксините за следващия есенно-зимен сезон, пише "Монитор".

Грипната епидемия ще ни удари в края на януари – началото на февруари, съобщи още д-р Ангел Кунчев. До момента от грип у нас лабораторно са засечени само два случая, но масово джипитата не изпращат проби от пациентите за изследвания, затова здравните ни власти не могат да кажат със сигурност дали няма и други прекарали или боледуващи от заразата в момента. По думите на д-р Кунчев обаче от октомври до сега у нас са преминали три силни вълни на остри респираторни заболявания, наподобяващи грип и причинявани от адено и риновируси.

Три вида грип ни очакват до няколко седмици. Това са щамовете „Калифорния” АH1N1 (пандемичен), „Пърт” H3N2 и „Бризбейн”. На практика нито един от тях не е смъртоносен, макар че при някои хора, например хронично болните, е възможно той да протече по-упорито и по-тежко. Преболедувалите миналата зима пандемичния, известен повече като свински грип, тази година може и да не се разболеят от него дори ако не са се ваксинирали, тъй като ще са придобили имунитет до известна степен.

За да са готови за грипната вълна, джипитата масово се запасяват с антивирусни препарати. Те са осигурени от Министерството на здравеопазването и им се отпускат безплатно от районните здравни инспекции.




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. divna8 - Мен грип не ме лови :))) Или защото ...
06.01.2012 11:26
Мен грип не ме лови :)))
Или защото не ползвам ваксини, или защото бягам бързо!
А най-вярното е, че нямам психологична нагласа за разболяване :):):)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2353990
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930