Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2012 10:33 - Заговор иска да скара българи и турци за Батак
Автор: wisperhunter Категория: Новини   
Прочетен: 461 Коментари: 0 Гласове:
1



 image

Заговор, който да скара българи и турци, се реализира от месец и сигнал за това е изпратен до контраразузнаването, твърди “24 часа”. Става дума за черквата в Батак, където се водят спорове дали черепите на мъчениците са музейни експонати, или свети мощи.

Подозренията са, че скрити сили нарочно дразнят владиката Николай, който да се изкаже остро срещу министъра турчин Вежди Рашидов и така да бъде разпалено етническо напрежение. Не чужди служби, а архитекти и музейни работници са виновни, коментират запознати със скандала.

От месеци подопечните на Министерство на културата водят война с Пловдивския владика Николай. Той е известен с ортодоксалната си праволинейност и рязък език. Първата провокация срещу черковниците е за храма “Света Марина” в Пловдив, за който от Института за паметници на културата твърдят, че е облепен с тапети, разрушили стенописи. Втората ябълка на раздора е връщането на статута на музей на “Света Неделя”, тъй като, според архитектите, не ставало дума за православен храм, а историческо място. Декларация, подписана от 70 архитекти от Пловдив, твърди, че не трябва да се палят свещи в храма, защото от дима ще се повредят и заличат историческите факти. Според тях златистият саркофаг, в който са изложени костите, нямал нищо общо с епохата от клането и бил кичозен.

От своя страна кметът на Батак Петър Паунов обяснява, че след канонизирането на баташките мъченици за светци с решение на общинския съвет “Света Неделя” е дарена безвъзмездно на Пловдивската митрополия. “Обмисляме вариант да бъде обособено място в двора, където свещниците ще стоят за постоянно. Искаме обаче то да бъде изградено така, че да не нарушава архитектурния ансамбъл на храма”, заявява градоначалникът.

Той не приема и упреците, че мощите на мъчениците са поставени в позлатен саркофаг. Обяснява, че идната седмица в батак ще пристигне още един, защото в първия не успели да съберат всички кости при миропомазването им.

“Нямате представа какви бяха, когато ги вадихме от костницата. Беше пълно с мръсотия, мишотини. От един детски череп изпадна парче олово. Явно бе куршумът, с който е убито детето. Всички, които присъствахме, плакахме. Вижте сега костите в какво състояние са и как изглеждат. Изчистени, измити и миропомазани, както подобава на мощи”, казва кметът.

Той е убеден, че така е изпълнено едно свято дело, което съвпада напълно и с желанието на жителите на Батак. “Искаме предците ни да почиват в мир. Не може амбициите и желанията на единици да нарушават спокойствието и паметта на баташките мъченици. В тази връзка заставаме зад Пловдивската митрополия”, категоричен е Петър Паунов.



Тагове:   батак,   българи,   турци,   скара,   заговор,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2351081
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930