Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2012 20:31 - Барак Обама: САЩ може да нападнат Иран
Автор: wisperhunter Категория: Новини   
Прочетен: 778 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 







image

Президентът на САЩ Барак Обама направи най-ясното си досега предупреждение, че САЩ може да нападнат Иран, ако е необходимо, за да не му позволят да създаде ядрено оръжие, предаде АП.


В същото време американският държавен глава предупреди и Израел, че само ще влоши положението, ако удари изпреварващо иранските ядрени обекти. В интервю за списание "Атлантик" Обама каза, че всички варианти са възможни, включително военният, за да се попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Мисля, че и иранското, и израелското правителство разбират, че когато САЩ казват, че е недопустимо Иран да има ядрено оръжие, имат предвид точно това. "Аз съм президент на САЩ и не блъфирам", цитират осведомителните агенциите думите на Обама. Интервюто излезе в навечерието на визитата в САЩ идната седмица на израелския премиер Бенямин Нетаняху и на фона на зачестилите предположения, че Израел може да нанесе военен удар на Иран, отбелязва ДПА.

Обама предупреди Израел да не предприема изпреварващ удар по Техеран, защото това ще породи симпатии към Иран в един район, в който той има малцина съюзници. В същото време Обама даде ясно да се разбере, че преди да се стигне до израелски удар, Иран може да бъде атакуван от САЩ. Израелският премиер, който е на посещение в Канада, не пожела да изключи възможността страната му да нанесе удар по Иран. "Като всяка суверенна държава Израел има право да се защити от държава, която призовава и работи за унищожаването й", заяви Нетаняху пред журналисти.

По повод предстоящата среща на Обама с Нетаняху Ройтерс отбелязва, че американския президент не може да си позволи да бъде прекалено остър с него по иранския въпрос, защото в година на избори не може да рискува да изгуби гласовете на избирателите евреи и на други, които подкрепят Израел.

В същото време съветници на Обама се безпокоят, че една нова война в Близкия изток може да създаде хаос на световните петролни пазари, да доведе до още по-голямо вдигане на цените на бензина в САЩ и да въвлече САЩ в още един нежелан военен конфликт.



Тагове:   война,   иран,   Израел,   Обама,   Барак,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2347694
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031