Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2012 17:09 - Скандал помрачи иначе успешната среща в Копенхаген
Автор: wisperhunter Категория: Новини   
Прочетен: 489 Коментари: 0 Гласове:
1



 













image

Пресконференцията, с която трябваше да приключи срещата на финансовите министри на държавите-членки на eврозоната в Копенхаген, беше отменена, защото председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер бил ядосан на австрийската си колежка Мария Фектер, съобщи дипломатически източник.

Малко преди 13 ч. местно време (11 ч. по Гринуич) беше изпратено съобщение до медиите, че пресконференцията няма да се състои, въпреки обявеното споразумение за засилване на финансовата предпазва стена срещу дълговата криза във Валутния съюз, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Не е посочена причината за отмяната на пресконференцията и вместо това на журналистите беше изпратено комюнике за резултатите от срещата.Държавите членки на Еврозоната се споразумяха след трудни преговори за засилване на фонда за финансова помощ, за да се предотврати повторение на дълговата криза в момент, когато положението в Испания буди тревога.

„Министрите се договориха да бъде увеличен капацитетът на спасителните фондове на еврозоната, като новият фонд от 500 млрд. евро се комбинира с временния, който няма да бъде закрит, а двата ще съществуват паралелно“, допълва Би Би Си.

„Министрите на финансите от Еврогрупата, които провеждат среща в Копенхаген, решиха да увеличат на общо 800 милиарда евро "предпазната стена", която трябва да защитава трайно неустойчивите страни“, съобщи австрийският финансов министър Мария Фектер.

"Тези 800 милиарда евро се равняват на 1 трилион долара", изтъкна тя, тъй като в тях влизат около 300 милиарда евро, които вече бяха предоставени или обещани на страните от Еврозоната, използващи програма за външна помощ.

Вследствие на изказването на Фектер в световните медии настъпи объркване за каква сума става въпрос, като се сочат 700 млрд. евро и 800 млрд. евро.

Обявяване на решенията от австрийския министър същевременно разгневи Жан-Клод Юнкер, тъй като по принцип тази задача се изпълнява от него.

Мария Фектер е свикнала да говори пред журналисти по време на срещите на министрите от еврозоната и е известна с това, че не обича да си държи езика зад зъбите. Именно тя разкри разногласието между министрите от еврозоната и американския им колега Тимъти Гайтнър на предишна среща на Еврогрупата в Полша през септември м.г.

Държавите-членки на еврозоната бяха подложени на натиск от Международния валутен фонд (МВФ) и от страните с бурно развиваща се икономика от Г-20, които поставиха като условие изграждането на т. нар. „защитна стена“, тоест увеличаването на фонда, преди да помислят да засилят собствената си подкрепа за валутния съюз.

Макар всички държави-членки да бяха съгласни с идеята за засилване на средствата за постигане на финансова сигурност, те до последно имаха различни позиции относно сумите. Някои държави бяха привърженици на максималистко решение, за да се успокоят пазарите, а други страни, на първо място Германия и Финландия, държаха на по-ниски суми.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2344285
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031