Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2012 23:52 - Пускат дивечово месо в магазина
Автор: wisperhunter Категория: Новини   
Прочетен: 587 Коментари: 0 Гласове:
0



















 image

Пържоли от елен, сърна или глиган родно производство ще може да се продават скоро в магазините. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов. В момента търговците продават само вносно дивечово месо, каза Любомир Кулински от Агенцията по храните.

В същото време голяма част от месото на отстреляните от чужденци животни отива в екарисажите. За да стане възможна продажбата на българско еленско или глиганско месо в магазините, шестте държавни горски предприятия трябва да инвестират в изграждането на пунктове за охлаждане, съхраняване и първична обработка на дивечово месо. Това ще е една от задачите, които Найденов ще постави на шефовете на стопанствата. Ще се направят и промени в законите, които ще помогнат ресторантите и търговските вериги да може да купуват неограничено месо от диви животни, обясни той.

В момента всички, стопанисващи дивеча в България, имат право да продават дивечово месо само прясно или охладено и в ограничени количества. Единствено държавните ловни стопанства - "Черни Лом", "Шерба" и "Витошко-Студена", могат да предлагат неограничено трупно замразено месо. "Росица" и пунктът в Ботевград пък могат да продават и разфасовано и пакетирано месо по всички международни и европейски стандарти.

Найденов призова домакините около празниците да приготвят домашни козунаци, за да им излезе по-евтино и по-вкусно. В същото време той обясни, че няма спекулация с агнешкото, защото то се продава по 12 лв. Яйцата също поевтиняха, отбеляза министърът



Тагове:   Магазина,   месо,   дивечово,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2353826
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930