Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2012 01:05 - Мирослав Найденов: Искаме да сме първото правителство, увеличило държавния горски фонд
Автор: wisperhunter Категория: Новини   
Прочетен: 875 Коментари: 0 Гласове:
0



 image

Позицията на министерството е, че държавата желае да запази горите абсолютна държавна собственост, завинаги. Ние искаме да сме първото правителство, което да не е намалило, а увеличило държавния горски фонд, защото това е най-голямото богатство на България.

Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по повод продължаващите преговори между двете страни по промените в Закона за горите.

"Спорът е за промяната на предназначението и първата крачка е направена. Тяхното твърдо икане, настояването чрез протести за промяна на предназначението беше свързано с промяна на собствеността – този, в чиято полза си променил предназначението, след това трябва да стане собственик и държавата намалява държавния си горски фонд. Те се съгласиха с нашите аргументи и предложиха, направиха първата крачка – промяната на преднзначението да бъде за определен период от време, след изтичането на който отново това става държавен горски фонд”, посочи земеделският министър.

"Следващият проблем идва от това, че таксите за самата промяна на предназначението са изключително високи и някой потенциален инвеститор просто ще го откажат. Затова в момента разглеждаме варианта да бъде променена наредбата за тези такси, за да бъдат те актуализирани и да станат възможни и достъпни. Третото, по което днес спорим целия ден – в определени територии, съгласно тяхното настояване, инвестиции може да прави държавата и общините, но не и частни инвеститори. Опитваме се да им обясним, че ако промяната на предназначението за определен период от време – дори и частна да е инвестицията, след изтичането на срока, то става държавно. Ако там е направен влек или лифт, след 10 или 20 години той става държавна собственост. В този смисъл, ще си докараме освен горския фонд и допълнителни материални блага за държавата, за общините. Където има гора, действа Законът за горите. Затова се казва Закон за горите – какво има в Банско и в Разлог, ако няма гори? След като има горска територия, е валиден Законът за горите. Има специални закони за определени защитени територии, но те са част от българската гора. Това е главният закон и затова тук е целият дебат. Опитах се да обясня, че ние не гледаме ситуацията за Витоша в момента. Те тръгват винаги от примери за Витоша. Да се излезе от контекста за Витоша", призова министърът. Той призна, че големият спор е заради Витоша, но заради този голям спор, заради неотстъпчивостта и на двете страни, законът не е факт, а го чакат останалите общини, горската общност, горските служители.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2347830
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031