Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2012 15:57 - Защо БТВ получи звучен шамар
Автор: wisperhunter Категория: Новини   
Прочетен: 10863 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар”. Казал го е Ерик Артър Блеър, по-известен под псевдонима си Джордж Оруел преди почти 100 години.

Уви, макар от дистанцията на времето този цитат днес звучи твърде актуален за българския медиен пазар. Особено от последните няколко дни. Причината е в начина на отразяване, или по-скоро липсата на отразяване на протестите срещу Закона за горите.

Кратка хронология показва, че може би желание все пак е имало. В сряда – деня на първия протест на Орлов мост, когато и парламентът прие окончателно скандалните промени, екип с репортера Румяна Стоилкова бе на мястото на събитието и въпреки частичното негативно, но не и агресивно отношение на част от протестиращите, снимаше кадри и интервюта. Но едва ли някой от по-запознатите с медийната среда в България се е учудил, че във вечерните новини репортаж нямаше. Реакция липсваше и през целия следващ ден, до началото на втория протест.

„Ние сме народът, защо не сте с нас“ и „Долу bTV“ бяха двете най-често срещани скандирания при появата на камери на телевизията. А след като стана ясно, че оператор на телевизията (според присъстващи сам търсещ конфронтация) е бил набит, телевизията логично обърна фокуса не върху същността на исканията, съпроводили протеста, а върху участниците в него (наречени лумпени и псевдоеколози). А само ден по-рано полицията погрешка арестува друг колега оператор – от ТВ +, но неговото задържане остана отразено само в блоговете и някои онлайн медии.

И тогава те - децата на прехода (както сами се нарекоха), „орлетата“, както други ги нарекоха, решиха да накажат големите традиционни медии по нов начин – с игнориране. Те просто ги прескочиха и главен канал за събиране на информация и за организация станаха интернет, социалните мрежи и блогърите – с видео, текст и богат снимков материал.

А от втория ден на протестите, та чак до вчера (ден шести) блогърът Асен Генов предоставяше пряко онлайн излъчване чрез смартфона си. По думите му в решителните дни на протеста онлайн каналът му е бил следен от по няколко хиляди уникални потребители. В петък активистите и от другите градове и чужбина можеха дори да се насладят на две онлайн излъчвания от две различни гледни точки.

И тогава дойде уикендът. В специален репортаж в събота bTV показа как уж милеещите за природата хора са изпотъпкали цветята на Орлов мост, а в следващите два последователни дни Лора Крумова (Всяка събота) и Диана Найденова (Нищо общо) се опитаха с арогантен тон да изтръгнат извинения – Крумова от Андрей Ковачев (Зелените), а Найденова – от Петко Цветков (фондация „Биоразнообразие“).

В предаването си Найденова се опита не само да изтръгне извинение от Цветков за “наранения и жестоко нападнат колега оператор от bTV“, а открито се опита да вмени вина у него с фрази като „Знаете ли, аз съм домакинът тук, аз съм домакинът тук, ъъ, и аз ще подавам началото и края на всеки въпрос“ и „А вие отидохте и пребихте един човек, който беше на работа“.

В случая bTV се опита да измести фокуса от своята безпомощност пред плесницата, която получи от обществото, представяйки се за беззащитна жертва. А върхът в самоволните тиради на Найденова беше твърдението ѝ, че едва ли не всеки протестиращ, който не желае да даде интервю за медията ѝ, е там, за да се бие и налива с бира - „ако гражданин излезе да протестира, за да изрази позицията си по отношение на природата на България и той твърди, че няма гражданска позиция, която да заяви пред телевизия с два милиона аудитория, този човек е отишъл да бие други хора и да пие бира там!“ Каква логика, драга Найденова. Внушението към „двумилионната аудитория“ е ясно - всички, които викат срещу кабинета, са готови да пребиват журналисти.

Това генерално обобщение ядоса не малка част от младежите. И като колега журналист, имам логично обяснение, сещайки се за златното правило на BBC - никога не обобщавай! "Точността не е само въпрос на получаване на правилните факти. Ако даден въпрос е спорен, може да се наложи съответните становища и факти да бъдат взети под внимание. Когато е необходимо, всички релевантни факти и информация трябва да бъдат претеглени, за да получите истината". Точно това категорично отказаха да направят и Лора Крумова, и особено Диана Найденова, превръщайки диалога си в монолог.

С цялото си поведение bTV бе дори по-необективна от вътрешния министър Цветан Цветанов, според когото все пак сред протестиращите е имало и провокатори.

Телевизията обаче обобщи набързо, че протестиращите са тълпа, като незаконно задръства кръстовища, бие журналисти и въплъщава злото за обществото.

Мнозина се чудеха как въобще Цветков е издържал на натиска и не си е тръгнал насред предаването. "През последните години навикнах да се опитват да ме пречупят с арогантно отношение в опитите ни да защитим природата. Мутри са ни плашили в Търново, във Велинград... Така че просто съм очукан от подобни случаи", ми каза Цветков в частен разговор в понеделник.

В телевизионното интервю по никакъв начин Найденова не се опита да проумее дали исканията са справедливи, дали това е спонтанен протест и гражданско недоволство, което избуява заради нежеланието на държавата до този момент да чуе протеста им.

В понеделник Цветков заяви още, че ще сезира официално Националния съвет за журналистическа етика. "Не защото съм обиден. А за да изчистя петното над журналистическата гилдия. Защото не всички журналисти са такива", каза той.

Текстът е написан от гражданин и журналист, присъствал на Орлов мост и в четирите дни на протеста, както и на повечето, неотразени от bTV протести срещу Закона от началото на годината.



Тагове:   шамар,   звучен,


Гласувай:
5


Вълнообразно


1. anwel - Поздравления за точния коментар!
20.06.2012 17:20
Преди малко прочетох в интернета, че все пак Д.Найденова се извинява за поведението си в неделния безпардонен, нагъл разпит на г-н Цветков.Но извиненението и толкова "засукано" , направено с "полвин уста" и то най-вече да оправдае себе си! От вашия постинг разбрах с удовлетворение, защо екологът Цветков устоя на обидното и нагло, на моменти истерично по женски поведение на Найденова. Чест му правя след обяснението защо не й тегли една майна в ефир и да напусне най-демонстративно студиото. Дано да има реакция след сезирането на Националния съвет за журналистическа етика. А колкото до БТВ - тя наистина се излага в стремежа си да позамазва нелицеприятните за властта събитията на деня. А пък с този нейн оператор - направо се "оляха"...
цитирай
2. vania1 - Поздравления за точния коментар!
23.06.2012 05:31
На 17.02.2011г. Поля Томова, репортерката на BTV за Плевен, ме интервюира в дома ми. Интервюто беше във връзка с нередности около преосвидетелствуването ми от ТЕЛК Плевен.
Към днешна дата интервюто все още не е излъчено от BTV!!!
Миналата година, през октомври месец подадох жалба до СЕМ във връзка с неизлъченото интервю.
Към днешна дата все още нямам отговор от СЕМ!!!

Разочарована съм не само от съдебна система, здравеопазване, строителен надзор, а и от медиите!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2351333
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930