Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2012 08:22 - Нова демокрация победи на изборите в Гърция
Автор: wisperhunter Категория: Политика   
Прочетен: 683 Коментари: 0 Гласове:
1



 image

Гръцката консервативна партия Нова демокрация води на парламентарните избори в Гърция след преброяване на 88% от бюлетините. С 29,93% от гласовете партията ще получи 130 места в парламента.

Сириза е на второ място с 26,70%, или 71 мандата. Като трета политическа сила се очертава социалистическата ПАСОК с 12,43% и 33 депутати в парламента. Независими гърци получават 7,47% (20 депутати), Златна зора 6,91% (18 депутати), Демократичната левица 6,14% (16 места), а Комунистическата партия 4,49%, или 12 парламентарни мандата.

След като първите резултати от провелите се в неделя избори показаха победа за проевропейската партия, която се обявява за спазване на подписаните с ЕС и МВФ споразумения в рамките на получената от Атина финансова помощ, светът си отдъхна, спокоен за бъдещето на еврозоната и Европейския съюз.

Първи реакции дойдоха от САЩ. Вашингтон приветства Гърция с провеждането на парламентарните избори и изрази надежда, че резултатът ще доведе до бързо формиране на ново правителство, което трябва да се справи с икономическите проблеми на страната. „Както президентът Барак Обама и други световни лидери казаха, вярваме, че е в интерес на всички Гърция да остане в еврозоната и да спазва ангажиментите си за реформи”, посочи говорителят на Белия дом.

Финансовите министри от еврозоната също призоваха Атина да състави правителство и да започне прилагането на реформите, с които страната се ангажира в замяна на международната финансова помощ. Еврогрупата очаква бързото съставяне на новото гръцко правителство, което да изпълни програмата, с която Гърция и еврозоната се ангажираха в началото на годината, се казва в изявление на финансовите министри.

Резултатът от гръцките парламентарни избори показва, че гърците подкрепят дълбоките икономически и фискални реформи, които страната трябва да направи. Това заяви в неделя германският финансов министър Волфганг Шойбле след като стана ясно, че победител, макар и без мнозинство, е проевропейската партия Нова демокрация, която подкрепя критикуваното заради изискваните рестриктивни мерки споразумение с международните кредитори. „Германското правителство приема този резултат като следствие на решението на гръцките избиратели да подкрепят изпълнението на мащабните икономически и фискални реформи”, заяви Шойбле в свое изявление.
Лидерът на гръцката лява радикална коалиция, която се обявява против заложените в споразумението рестриктивни мерки, Алексис Ципрас, призна поражението си на парламентарните избори. Ципрас отклони поканата на лидера на Нова демокрация Андонис Самарас да се присъедини към новото коалиционно правителство. „Телефонирах на Самарас, за да го поздравя, той може да създаде правителство”, заяви Ципрас. „Ние ще бъдем в опозиция, ще представляваме народното мнозинство срещу меморандума”, посочи лидерът на Сириза.

По-рано Самарас призова всички проевропейски партии да се присъединят към „правителството на националното единство”, което ще бъде оглавено от партията му след вече признатата от всички победа на парламентарните избори. „Призоваваме всички политически партии, споделящи целта ни да задържим страната в еврозоната да участват в правителство на националното единство”, заяви Самарас в първото си изявление пред пресата след края на изборите.„Страната няма време за губене”, допълни Самарас.

Лидерът на гръцките социалисти от ПАСОК Евангелос Венизелос отговори на призива с ултиматум. Той постави условие за участието на партията му в проевропейска правителствена коалиция, като заяви, че иска в управлението да влязат също радикалната и умерената левица. Венизелос заяви, че съставянето на „национално отговорно правителство предполага участието” на много леви сили, сред които и радикалната коалиция Сириза.

На предишния вот на седми май Нова демокрация" взе 19,2%, СИРИЗА - 16,3%, ПАСОК - 13,6% и нито една партия не успя да състави правителство. При ККЕ и "Независими гърци" има спад в резултатите в сравнение с предишните избори през май, а "Златна зора" запазва силите си.

Асошиейтед прес напомня, че резултатите от днешните избори трябваше да определят дали Гърция остава в еврозоната или ще е принудена да напусне валутния съюз, което би имало непредвидими последствия за световната икономика.

"Нова демокрация" и ПАСОК биха могли да съставят правителство.

Но социалистическият лидер Венизелос предложи да се постигне споразумение за коалиционно правителство на националното единство, в което да участват четири партии: "Нова демокрация", ПАСОК, СИРИЗА и Демократичната левица.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас се обявява против кредитните споразумения и рестриктивните мерки, наложени на Гърция. Председателят на "Нова демокрация" Андонис Самарас казва, че приоритет за него е оставане в еврозоната и предоговаряне на условията в спасителния план.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2352587
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930