Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2012 11:46 - Шест жертви на технологичния прогрес
Автор: wisperhunter Категория: Технологии   
Прочетен: 8802 Коментари: 0 Гласове:
2



 image

Пионер във фотоиндустрията, преди дни Eastman Kodak Co. официално фалира. Акциите на компанията се обезцениха с 90% за последната година, тя потъна в дългове, закрива лаборатории и от месеци не спира да уволнява служители. След фалита Kodak се надява сериозно да преструктурира своя бизнес.

Kodak се сблъска с класическата „дилема на иноватора“. Терминът на Кристенсон Клайт описва ситуациите, когато преуспяващ лидер в дадена индустрия отказва да признае младите технологии, които противоречат на неговия бизнес-модел, и с времето тези технологии унищожават целия му бизнес до корен.

Как компанията стигна до гибел и кои са другите, застигнати от подобна съдба?

Kodak: Създателят на технологията, която го погуби

 image

Иронията на съдбата за тази компания се изразява в това, че първите цифрови апарати са създадени именно от нея през 1975 г. Техният изобретател Стивън Сасън по-късно разказва пред The New York Times, че първоначално идеята никак не се понравила на ръководството. Топ-мениджърите на Kodak били притеснени от факта, че фотоапаратите на Сасън не се нуждаят от лента, а именно тя генерирала основните им печалби.

През 80-те Kodak поръчва изследване, за да изясни в каква степен цифровите технологии заплашват бизнеса й. Анализаторите стигат до извода, че революцията е неизбежна, но имат „добра новина“- драматичните изменения ще започнат след не по-малко от десет години и следователно Kodak има време да се подготви.

Kodak прави любопитни изводи. Един от сътрудниците на компанията по-късно разказва в книгата си, че следващото десетилетие компанията изразходва, не за да развие подробен план за оцеляване в условията, в които лентата губи актуалност, а в усъвършенстване на лентовите фотоапарати. Компанията инвестира над 500 млн. долара в Advantix. Така, когато най-накрая Kodak се предава пред цифровата революция, вече е твърде късно.

Digital Equipment Corporation: Компанията, която не повярва в микрокомпютрите

image

През 80-те Digital Equipment Corporation (DEC) е една от най-иновативните и добре управлявани компании. Експертите хвалят нейният мениджмънт, а журналистите я сравняват с бърз влак, който отнася конкурентите й. Дори IBM не се чувства в безопасност с такъв конкурент.

Няколко години по-късно пазарът на мини-компютри (такива с размери на голям шкаф) започва са се свива на фона на нововъведението миникомпютри (съвременните PC).DEC обаче не вярва PC- то, отстъпващо по мощност на мини-компютрите, и смята, че корпоративните клиенти ще останат консервативни. Но персоналните компютри стават все по-мощни и за няколко години напълно изместват мини-компютрите, а последното десетилетие на 20 в. остава DEC и без следа от предишните печалби. Опитите да влязат на пазара са неуспешни, през 1998 г. остатъците от компанията са купени от Compaq.

Polaroid и неговият хибрид между фотоапарат и принтер

image

Polaroid се прослави с фотоапаратите, способни мигновено да направят снимка. След щракването следваше шумно жужуне и няколко секунди по-късно от фотоапарата излизаше готовата снимка. Зареждането ставаше със специална касета, съдържаща хартията и необходимите реактиви. Бумът на пазара на фотоапарати Polaroid е през 70-те и 80-те години.

Но цифровата фотография прави моментните снимки на Polaroid значително по-малко привлекателни и компанията, която не е успяла да се подготви за промяната, обявява фалит през 2001 г. и продава по-голямата част от активите си.

Последвалите й опити за възраждане са неуспешни. През следващите години Polaroid преживява още един фалит, за известно време се ориентира към битова техника, през 2008 г. се опитва да се върне на пазара, модернизирайки идеята за моментни снимки с хибрид между цифров апарат и принтер. Времената обаче са други и хората просто не се нуждаят от хартиени фотографии. Сега Polaroid се опитва да възроди класическите фотоапарати с лента, но те едва ли ще се ползват с голямо търсене.

{{page}}

Facit: Компанията, която създаде една ненужна професия

image

През 60-те години шведската корпорация Facit беше един от лидерите на пазара на калкулатори с подразделения в над 100 страни. За четирите операции, които устройството с размери на пишеща машина можеше да извършва- събиране, изваждане, умножение и деление, съществуваше цяла професия. Бизнесът на Facit приключва, когато в Европа се появяват евтини, елементарни и компактни японски калкулатори и през 1973 г. Facit е продадена на компанията Electrolux.

Western Union, която не повярва в телефоните

image

В края на XIX век Western Union е една от най-могъщите компании в САЩ и фактически държи монопола над единственото средство за комуникация на големи разстояния- телеграфът. През 1876 г. президентът на The Bell Company Хардингер Хабард предлага на Western Union да придобие за 100 000 долара пакет акции за панентованото от основателя на компанията Александър Бел устройство- телефонът. Ръководството на Western Union решава, че изобретението е безсмислено. Едно от най-лошите решения в историята на бизнеса.

Няколко години по-късно Western Union, осъзнала грешката си, се опитва да заимства телефонната услуга, но бързо е изхвърлена от играта, губейки войната с патента на Бел. Последствията за компанията са смъртоносни- телеграфните услуги още дълго остават търсени, но с могъществото на Western Union е свършено. През 1980 г. компанията окончателно напуска комуникационния бизнес, заемайки се само с парични преводи.

The Bell Company се преименува на AT&T и от телефонен монопол се превръща в най-големия доставчик на мобилна връзка в САЩ. Днес капиталът й надвишава 180 млрд. долара.

Memorex и проблемът на големите дискове

image

Memorex е една от най-големите и успешни независими компании, които през 60-те и 70-те години пълнят пазара на гъвкави магнитни дискове. Но компанията късно успява да осъзнае, че бъдещето е на 5ј- дюймовите дискети и още през 80-те е продадена. Нейната история е показателна за многото независими производители на дискети, които не са интегрирани в големи компании. Постоянното изменение на доминиращия формат и неспособността на бизнеса да осъзнае бъдещите изменения изхвърлят десетки компании всяка година.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2347547
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031