Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2012 17:25 - Планети номади из Млечния път
Автор: wisperhunter Категория: Технологии   
Прочетен: 536 Коментари: 0 Гласове:
1



  Около 100 хиляди самотни обекта се движат свободно из нашата галактика image Млечният път гъмжи от свободно летящи планети, оповестиха астрономи. Според ново изследване в нашата галактика има повече от 100 хиляди отделни светове, които за разлика от обикновените планети, не обикалят около своя звезда по определена орбита.  Вече десетина от така наречените планети номади са били „наблюдавани", т.е. тяхната гравитация е била засичана, когато за кратко изкривява светлината на звездите, покрай които преминава. 
За да сметнат този приблизителен брой на самотните планети, астрофизикът Луис Стригари и неговите колеги от Станфордския университет изчисляват гравитационното притегляне на Млечния път, количеството материя, което галактиката съдържа и как може да бъде разпределена материята между тела, вариращи от гиганти като Юпитер до малки обекти като Плутон.  
Едно от най-интересните заключения на тяхното изследване, е че нашата галактика не съдържа достатъчно слънчеви системи, които да създадат всички тези планети номади. Това означава, че не всички свободно движещи се тела са планети сираци, изхвърчали от „родната" си слънчева система при сблъсъци и останали да се лутат в пространството. 
Проучването повдига нов въпроси около това как се формират планетите и изобщо има ли различни начини за възникването на небесни тела с размери на планета. Освен това поставя в нова светлина дискусията около възможните обитаеми светове далече от Земята. 
"Ако тези планети номади са достатъчно големи да изградят плътна атмосфера, може и да са успели да задържат достатъчно топлина, за да развият поне бактериални форми на живот", обяснява Стригари.
По-точното пеброяване на свободно движещите се планети става една от главните цели на най-новите големи телескопи Wide-Field Infrared Survey Telescope (WFIRST) на НАСА и разположеният на Земята Large Synoptic Survey Telescope, които се очаква да заработят в началото на следващото десетилетие. 


Тагове:   номади,   Млечен път,   планети,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2347669
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031