Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2012 14:32 - Живот около Сатурн?
Автор: wisperhunter Категория: Технологии   
Прочетен: 593 Коментари: 0 Гласове:
1



  Установиха наличие на кислород в атмосферата на един от спътниците на планетата   image Откритието е направено чрез космическата сонда "Касини"  

Космически апарат на НАСА засече кислород около една от ледените луни на Сатурн - Диона, съобщи Би Би Си. Откритието подкрепя теорията, че всички спътници на Юпитер и Сатурн имат кислород в атмосферата си. Изследователите казват,

че откритието им увеличава възможността за наличие на съставките, необходими за живота, на някоя от луните около газовите гиганти. Резултатите са публикувани в "Geophysical Research Letters".

 

Според съавтора Ейндрю Коутс от "University College London" в Лондон, на Диона няма течна вода, следователно там не би могло да се поддържа животът, но на някой друг от спътниците на двете големи планети би могло да има. "Някои от другите луни имат течни океани, така че има смисъл да се погледне задълбочено за признаци на живот" - каза проф. Коутс.

Откритието е направено чрез космическата сонда "Касини", която прелетя покрай Диона преди две години. Приборите на борда й засякоха тънък слой кислород около спътника - толкова тънък, че специалистите предпочитат да го наричат "екзосфера", вместо "атмосфера". 

Откритието обаче е важно, защото говори, че съществува някакъв действащ процес, в резултат на който около ледените спътници на газовите гиганти се отделя кислород. Смята се, че сродният на Диона спътник Енцелад крие под ледената си повърхност течен океан. Същото се предполага и за спътниците на Юпитер - Европа, Калисто и Ганимед.

Проф. Коутс е от групата учени, които лобират пред Европейската космическа агенция за изпращане на мисия за изследване на луните на Юпитер. "Това са впечатляващи места, на които да се търси живот" - заяви специалистът. Същото се отнася и за другия спътник - Титан, чиято азотно-метанова атмосфера напомня за земната в ранен стадий на развитие, допълни той. "Може би това е друга Земя, която очаква да се осъществи, щом се затопли външната част на Слънчевата система" - каза Коутс.



Тагове:   учени,   НАСА,   сонда,   живот,   космот,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2354209
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930