Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2012 09:11 - Защо се покачва световният океан?
Автор: wisperhunter Категория: Технологии   
Прочетен: 481 Коментари: 0 Гласове:
1



  Глобалното затопляне е само част от проблема image Климатичните промени и свързаните с тях топящи се ледени шапки и глетчери са обичайните заподозрени, когато искаме да си обясним покачването на световния океан. Но скорошно изследване показва, че човешката употреба на сладка вода също има огромно и дълго пренебрегвано влияние върху тези процеси. 
През втората половина на XX век нивото на световния океан се покачва с около 1,8 милиметра на година. Затоплянето на океаните, което кара водата да се  разширява, и топящият се лед по полюсите съставляват 1,1 милиметра от годишното повишаване. Но останалите 0,7 остават с неизвестен произход, а количеството е достатъчно съществено, за да обърква измерванията на отминалите и настоящи нива на покачване, както и да влияе върху прогнозите за бъдещето. 
Новото изследване на Тайкан Оки и колегите му от Токийския университет показва, че последствията от човешката употреба на вода на сушата вероятно са отговорът на загадката. Според измерванията на хидролозите използваната на сушата вода покачва нивото на световния океан с  0,77 милиметра на година, или общо 42% от наблюдаваното покачване от 1961 до 2003 г. Най-голяма част в това количество представляват изпомпваните за напояване, битови и индустриални нужди подпочвени води.    Самият автор на изследването признава, че е бил удивен колко точно пасва изчисленият принос от човешката употреба на вода на останалите, вече установени, фактори. „Не очаквах, че сухоземният воден запас има толкова голямо влияние върху морското равнище и че изтеглянето на подпочвена вода има толкова голямо влияние", казва Оки.  Изпомпването на подпочвените водни резерви се е удвоило през последните десетилетия заради ръста на световното население и увеличената нужда от резервоари за питейна вода и напояване. Повечето дълбоки подпочвени басейни са невъзобновими, за сметка на това след като се изтеглят на повърхността, те захранват океаните. Доскоро се смяташе, че големите изкуствени водоеми, които имат противоположен ефект, т.е. възпират реките от вливане в морето, уравновесяват процесите, но поредица нови изследвания опровергаха тази теза – изтеглянето на подпочвените води има много по-голям мрежови ефект. 
"Когато хората изпомпват вода, те смятат, че ефектът е само локален. Но всъщност процесът има много косвени последствия и е време да помислим за по-устойчива експлоатация на водните ресурси", заключва американският хидролог Йаду Покрел.


Тагове:   океан,   световен,   Защо,   покачване,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2352661
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930