Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2011 12:37 - Най-странните новогодишни традиции
Автор: wisperhunter Категория: Туризъм   
Прочетен: 2584 Коментари: 0 Гласове:
1



 image

В различните части по света посрещат новата година по различен начин.

Един от най-интересните феномени на нашата планета е разнообразието от традиции и културното богатство, което трудно може да се обхване дори с цял куп книги.

Самото посрещане на новата година датира от древността и е един от най-старите празници, отбелязван от човека. За първи път преди 4000 години се е празнувал във Вавилонската кула. 

Коледните и новогодишни празници наближават,  за това ви приготвихме тази статия с няколко интересни традиции по света, свързани с посрещането им.

Испания

image

В навечерието на Нова година, испанците имат странната традиция да изяждат 12 зърна грозде (или uvas), лапвайки по едно зърно на всеки удар на часовника, отброяващ часовете до полунощ. Счита се, че този ритуал осигурява добро здраве и просперитет за всеки от месеците  на новата година. В някои от по-големите испански градове хората се събират на градския площад и ядат заедно гроздовите зърна, докато си предават един на друг бутилки с кава, вид леко газирано каталунско вино с бял или розов цвят.

Финландия 

image

Дългогодишна финландска традиция е новата година да се прогнозира с... разтопен калай. Калаят се загрява и се излива в съд с вода, а по образуваните форми в течността се гадае бъдещето –формата на сърце означава сватба, корабът означава пътуване, а прасето е знак за изобилие от храна.

Панама


image

Статуи или по-скоро кукли на известни личности, наречени muсecos – с тях са свързани празничните традиции на панамците. Известните личности могат да са актьори или пък политици, спортисти или певци – техните кукли се изгарят публично сред празничния огън. Този ритуал, който странно напомня на африканските вуду ритуали с кукли, всъщност представлява старата година и се счита, че пречиства хората от злите сили, за да започнат начисто новата година. Макар да пръв погледа да е леко зловеща, тази традиция всъщност би трябвало да поласкава участниците в нея – в една от годините, например, е изгорена фигурата на първия златен олимпийски медалист на Панама, Irving Saladin.

Шотландия

image

По време на новогодишните празненства в Шотландия , наречени Хогманай (Hogmanay или ново утро), из цялата страна се изпълняват огнени ритуали. При тези церемонии, най-известни в малкото рибарско градче Стоунхейвън, няколко обучени човека обикалят града с огромни огнени топки, които въртят умело около себе си. Те символизират слънцето и се смята, че пречистват от лоши сили. Шотландците имат и ритуал, наречен "първи стъпки" (first-footing),който се изпълнява веднага след полунощ на 1-ви януари – който пръв премине прага на дома, трябва да носи дар (обикновено сол или уиски) за късмет на домакинството.

Филипините

image

Във Филипините кръглите форми, наподобяващи по форма монетите, се считат за символ на просперитета и богатството през новата година. Много домакинства поставят на видно място купчини с кръгли плодове, като често броят на плодовете е точно 12. Някои филипинци използват по-модерен прочит на традицията и носят дрехи на точки.

Беларус

image

По време на коледните празници в Беларус, неомъжените жени играят игри, за да видят бъдещето си – коя от тях ще се омъжи през новата година. В една от тях пред всяка жена се поставя купчина царевица и се пуска петел – към чиито куп се насочи петелът първо, тази жена ще се омъжи първа. В друга игра омъжена жена скрива предмети из къщата, а неомъжените й приятелки ги търсят – която намери хляб, ще се омъжи за богат мъж, а която открие пръстен, ще си намери красив съпруг.

Дания

image

Много датчани отбелязват Нова година със странна традиция – те посрещат полунощ върху столове, а когато настъпи моментът, скачат заедно от тях "в новата година". Този скок в месец януари се счита за символ на добър късмет и прогонване на лошите сили.

Естония

image

В предишните няколко десетилетия хората в Естония са се стремели да се хранят седем пъти на 31 декември. С това те са смятали, че си осигуряват изобилие през новата година, а всеки човек, изял седем ястия, разполага със силата на седем човека. Съвременният прочит на тази традиция, особено в столицата Талин, храната в този ритуал е заменяна най-често с алкохол.

Япония

image

Нова Година е най-важния празник в Япония, и е символ на обновление. Смята се, че като се почистят къщите, проблемите и грижите от изминалата година са простени и семейството е подготвено за ново начало. В полунощ на 31ви декември, будистките храмове удрят гонговете 108 пъти, в опит да се изгонят 108 човешки слабости. На 1ви януари по случай празника, японците се поздравяват с чаша студена вода.

Централна и Южна Америка

image

В Бразилия, Еквадор, Боливия и Венецуела се смята за символ на добър късмет на 31 декември да се носи специално бельо. В градове като Сао Паоло и Ла Паз например, магазините зареждат с разноцветно бельо няколко дена преди началото на празниците. Най-търсените цветове са червеното и жълтото, като червеният цвят се счита за символ на любовта, а жълтият е знак за добро финансово състояние.

България

image

Естествено ние Българите на отстъпваме по нищо на другите народи и имаме изобилие от традиции, някой наши други взети на "заем" :)

Една от най-важните традиции по посрещането на Нова година е свързана приготвянето специална обредна вечеря, която се кади - против уроки. Трапезата е богата и има изобилие от блажни ястия. Задължително е свинското от прасето, което е заклано по Коледа. По стари традиции основното ядене трябва да е от птица - най-често върху кисело зеле или пълнена с ориз, стафиди, лук, моркови. Като гарнитура има изобилие от туршия, чушки, тиквички. Както на масата на Бъдни вечер, така и на Нова година трябва да има лук, чесън, жито, сушени плодове, орехи, туршия, които се запазват до Йорданов ден.

Баницата с късмети се приготвя с парчета, колкото души има около масата плюс едно. В нея се слагат късмети и малки дрянови клончета с пъпки. Всеки взизма парчето пред него, а късметът определя предстоящата година. Дряновите клончета след вечеря се хвърлят в огъня - ако изпукат, е на здраве и берекет. Парчето в повече се нарича на Св. Богородица.

Най-познатият за Нова година обичай е сурвакането. Децата, събрани на групичка, обхождат домовете на близки и съседи и всяко носи сурвакница, украсена с преплетени клончета, нанизи от пуканки и сушени плодове, дребни парички, разноцветни вълнени конци, кравайчета. Сурвакарите започват от най-възрастния член и благославят цялата къща. Домакините даряват сурвакарите с дребни пари, орехи, сушени плодове и малки подаръци.

Към новогодишните традиции спада и ладуването. Момите се събират срещу празника при чешмата и донасят бяло котле с мълчана вода, в което всяка пуска пръстена си . Котлето престоява през нощта; на сутринта една от момите вади пръстените, другите пеят песни-припявки, с които наричат за какъв момък ще се ожени момата и какъв ще бъде късметът й.

Добра поличба е, ако някой кихне. На него му се обещава първото заклано добиче през Новата година. )




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2347702
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031