Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2012 10:26 - Защо швейцарското сирене има дупки?
Автор: wisperhunter Категория: Туризъм   
Прочетен: 1000 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Не, не са дело на мишките image Сиренето ементал, по-известно като швейцарско, е разпознаваемо навсякъде поради надупчената си повърхност. Но все пак, кому са нужни дупки в сиренето? Няма ли да е по-добре, ако парчето си е цяло?
Всъщност дупките не се правят за или от мишките (като в анимационните филми), а са част от процеса на производство на сирене, използван в долината на река Еме, откъдето идва и името на сиренето. Подобна технология прилагат и в Норвегия, но там млечният продукт се нарича  ярлсберг. 
Ето и самата нея: 
Колонии бактерии Streptococcus thermophilus, Lactobacillus и Propionibacter shermani се смесват с кравето мляко. Сиренето се произвежда на цилиндрични пити с диаметър 90-100 см и тегло от 70-75 кг, като за направата на една пита са нужни между 700 и 900 литра мляко. Все още прясното сирене се потапя в саламура, на която се дължи жълтата му кора.
Огромната пита се оставя да зрее при температура 22–26 градуса по Целзий и тук идват дупките. По време на зреенето, което продължава няколко месеца, една от специфичните бактерии P. shermani произвежда въглероден диоксид. Той създава малки балончета в материята, а когато сиренето се разреже, те се пукат и оставят дупките.
В САЩ намалиха дупките на сиренето чрез закон преди 10 години, за да не задавят модерните машини за рязане. За да се продава едно швейцарско сирене, то диаметърът на дупките му е необходимо да варира между 3/16 и 13/8 от инча.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2351272
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930