Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2012 13:11 - Любовни катинари
Автор: wisperhunter Категория: Туризъм   
Прочетен: 1957 Коментари: 0 Гласове:
3



  Вижте кои са местата по света, избрани от влюбените за „заключване“ сърцето на избраника

Няколко дни преди Свети Валентин темата любов е особено актуална. Всъщност обаче тя е на дневен ред винаги, така че не е нужно да разчитаме само на 14 февруари, за да обръщаме внимание на романтичните жестове, символите на обичта и красивите емоции.

Желаната от всички влюбени споделеност през годините е създала една красива традиция, която в днешно време се е превърнала в истински магнит за туристите по света.

Благодарение на информация, която открихме в Jenite.bg, ви предлагаме да се насладите – с приятели или с любимия човек, на някои от най-интересните туристически забележителности, отразяващи разнородните аспекти на може би най-силната човешка емоция. 

Стремежът да задържиш до себе си любимия човек понякога се изразава в опит за "заключване" на сърцето му, опит, намерил материален израз в предмета катинар.

Така например в миналото много войници са оставяли катинари по пътя извън родния град – като обещание, че някой ден ще се върнат. В Сърбия обичаят придобива конкретно любовно значение още преди Първата световна война. За жалост, поводът е тъжната история на една двойка.

Разказват, че Нада била учителка и се залюбила с офицер на име Реля. След като "се обещали" един на друг, младежът отишъл на война в Гърция. Там се влюбил в местно момиче и развалил предишния годеж. Нада така и не се възстановила от емоционалната травма, след време починала. Девойките от родния ѝ град се уплашили, че и тях може да ги застигне подобна нещастна любов и ето какво измислили: пишели името си, заедно с това на избраника, върху катинар. После го заключвали върху перилата на моста, където Нада и Реля някога си устройвали срещи.

Масовата европейска истерия по "любовните катинари" обаче настъпи чак през последните години. Всичко тръгна от книгата "Желая те" на италианския писател Федерико Моча, а след филмовата адаптация обичаят направо започна да тича. И да обикаля света. Влюбената двойка от "Желая те" закача металния символ на отношенията си върху моста Понте Милвио в Рим.

Влюбени обаче има навсякъде. Романтичните катанци се разпространиха като метални лишеи не само по другите мостове в италианската столица, но и по различни места из цяла Европа. Както и по другите континенти. Известните "Мостове на любовта" стават все повече: в Париж, Япония, Южна Корея, Русия... Катинари се появиха както по лондонския "Тауър Бридж", така и по моста на Гребната база в родния Пловдив. На места властите дори са обезпокоени, че всичко това може да повреди архитектурното наследство на съответните градове. Но въпреки взетите мерки опустошителната сила на любовта винаги е отказвала да се подчинява на каквито и да било закони.

Така и трябва да бъде. Пожелаваме ви силна любов, която да се подчинява единствено на личните ви закони. И все пак, не забравяйте, че партньорът ви може да има различни желания. Правете романтични неща заедно, закачайте катинари, но ако той поиска да отлети - позволете му! Най-сигурно е да заключите в сърцето си обичта към пътешествията и да им се отдавате винаги, когато имате нужда да си починете от емоционалния стрес. Затова ви пожелаваме най-вече да посетите всички градове, в които има Мостове на любовта , ако ще и романтиката да не е целта на пътуването ви! 
image Guliver/Getty Images




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2354119
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930