Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2011 16:23 - Какъв домашен любимец да си вземете?
Автор: wisperhunter Категория: Хоби   
Прочетен: 929 Коментари: 1 Гласове:
2



Куче
Кучето е приятел на човека от дълги години и предпочитан домашен любимец още от древни времена. За лоялността на лаещия другар трябва да му се отплащате с много грижи – ежедневни разходки (поне по 2 пъти на ден), чести посещения при ветеринарния лекар, грижи за здравето, разнообразно меню. Тъй като различните породи имат своите особености, ако сте решили да си взимате куче, поинтересувайте се предварително коя порода ви подхожда. Отговорността е голяма, но пък може да сте сигурни, че ще имате верен другар в живота.

Котка
Мъркаща, пухкава и с характер – котката винаги е привличала погледите върху себе си. Тя е по-самостоятелна от кучето, но също се нуждае от внимание и грижи. Котката е изключително чистоплътно животно, но веднъж месечно е добре да посещава банята. Желателни са и редовните посещения при ветеринаря. Капризи към храната ще прояви само ако сте я разглезили от рано с луксозно меню. Мъркащото коте ще се сгуши до вас, за да ви стопли, за да потърси внимание и нежност, дори за да ви излекува, ако нещо ви боли. Трябва обаче да знаете, че вашата писана е по-привързана към дома и не би ви последвала навсякъде, както би направило кучето.

Заек
Дългоухият приятел живее от 5 до 15 години в зависимост от породата и грижите, които получава. Зайчето се храни с гранули, сено и пресни зеленчуци.  Домът му трябва да се чисти ежедневно, иначе има силна и неприятна миризма. Заекът се привързва бързо към собственика си, ако усети, че е обичан и желан. Макар да е много страхлив, той не се отказва от игрите и се радва, когато е извън клетката. Тогава обаче бъдете на щрек, защото скокливото животинче може да нанесе някои сериозни щети, особено на тапетите, кабелите и цветята ви. Заекът не обича прекалено резките температурни промени и големите горещини.

Хамстер
Този домашен любимец има по-особен характер. Страхлив е и рядко демонстрира привързаност към стопанина. Не се засягайте, защото не е на лична основа, а се дължи на природата му. Хамстерите са единаци и не обичат да имат компания. Активни са нощем, затова по-добре да имате здрав сън. Нуждаят се ежедневно от прясна храна и от много движение, ето защо задължително трябва да имат колело в дома си.

Морско свинче
Добродушно животинче, което лесно се привързва към средата и стопаните си. Не обича самотата, затова най-добре си взимайте по две. Морското свинче обича да се чувства сигурно и спокойно в прегръдката на стопанина си. Недостатъкът на този домашен любимец е, че е вечно гладен. Най-честите случаи на смърт при тези животни са от преяждане. Храни се с ядки, плодове и зеленчуци и трябва да има постоянно чиста вода. Морското свинче е изключително активно животно и рядко спи.

Папагал
Идеалният домашен любимец за артистични натури, които не обръщат внимание на творческите изблици на птицата. Папагалът има нужда от разнообразна храна, предпочита пресни плодове и зеленчуци, но обича да разнообразява със зърнени смеси и ядки. Макар клетката да е неговият дом, пернатият приятел държи да покорява нови територии из жилището ви. Трябва да знаете, че по време на неговото разузнаване, папагалът може да нанесе някои поражения по мебелите. Въпреки това не трябва да го лишавате от полетите му, защото те са необходими, за да се чувства щастлив. Ако не се занимавате достатъчно с птицата, тя може да се озлоби. Внимание !Цигареният дим вреди на папагалите.

Рибки
Много хора си взимат рибки, защото съзерцанието на аквариума ги успокоява. Тези домашни любимци не вдигат шум и няма опасност да навредят на жилището, но и те се нуждаят от грижи и внимание. Трябва да храните рибките по два пъти на ден, но да не се прекалява с количеството, защото останалата храна загнива. Аквариумът е от изключителна важност за обитателите си – той трябва да е винаги чист и да има достатъчно вода (минимум литър на рибка). Преди да си изберете рибките, убедете се, че различните видове могат да живеят заедно, без да си пречат.


Тагове:   домашни любимци,


Гласувай:
2


Вълнообразно


1. hadzapi - За зайчето - на минизайчетата не трябва да се дават, докато са малко
02.01.2012 21:55
изобщо никакви пресни зеленчуци, за тях това е смърт, получават разстройство и умират само за един ден. Над 3 месечна мъзраст може да се дава по изключително малко, минимално количество ябълка или малко морковче, но е добре да са престояли поне няколко часа. Най-добре са си зелевчуци изсушени, продават ги. Имаме си зайче и си му купуваме различни видове гранули. Постоянен достъп до сено да имат и обичат люцерна, особено ако е изсушена. На нашето му купихме цяла бала и има да хрупа много време от нея, тук в София има пазар, където омже да се намери такава люцерна, а не суха на гранули. Окосена и изсушена си е любим техен деликатес. :)

Страхливи са, но са големи сладури и изобщо не миришат зайчетата, а тяхното пико, чисти ли им се всеки ден където е напишкато от стърготините и нищо не мирише. За нас то се оказа чудесев домашен приятел. Обича да раздава целувки много и се привърза бързо към нас. Обичаме си го. Да е здравичко само. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2352658
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930