Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2012 10:21 - Витамините – цялата истина!
Автор: wisperhunter Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 587 Коментари: 0 Гласове:
0


















 image

Пролетта, когато организмът ни се е изтощил, посягаме отново към тях. Знаем ли обаче, всичко за витамините?

Много лекари препоръчват също витаминно-минерални комлекси. Самоче малцина от тях ни предупреждават, че понякога вредата от синтетичните витамини може да е по-голяма и от ползата от тях.

Последните изследвания обаче показват, че всички необходими питателни вещества човек може да получи от естествените храни. Стига да се храни правилно.

Какво означава това? Сега ще научите.

Каква е разликата между витамините и минералите?

Витамините са необходими за растежа, храносмилането и нервната система.
Минералите поддържат клетъчната структура и помагат за укрепване на костите, те регулират и важните процеси в организма.
Калцият например отговаря за здравината на костите и помага за съсирването на кръвта. Желязото играе важна роля в снабдяването на кръвта с кислород, който с помощта на хемоглобина достига до тъканите и органите.
Желязото е важно за жените по време на менструация. Препоръчителната дневна норма (преди менопауза) е 18 мг в денонощие. Мъжете се нуждаят само от 8 мг. А на бременните се препоръчва 27 мг в денонощие.

Може ли витамин С да защити от простуда?

Не. Редица изследвания от последните години опровергават дългогодишната заблуда, че мега дози витамин С помагат да се предпазим от простуда. Витамин С може да помогне само на организма ни да се справи по-бързо с появилите се вече симптоми.
Но напълно могат да ги отстранят само лекарствата.

Какви витамини и минерали предпазват от възрастова загуба от зрение?

Хранителните вещества като каротеноидите зеаксантин и лутеин, които се съдържат в плодовете и зеленчуците, цинкът, както и витамините С и Е помагат да се намали риска от развитие на възрастова макулярна дегенерация. А това основната причина за загуба на зрението при хора, по-възрастни от 65 години.
Не е задължително обаче да приемате специалният витаминов комплекс, тъй като богатата на плодове и зеленчуци храна може да ви даде всичко необходимо.
Само ако лекарят е диагностицирал повишен риск от макулярна дегенерация, може да препоръча добавки, както и да ви помоли да промените начина си на живот, отказвайки се от пушенето например.

Витамин B12 повишава енергията.

Не е вярно. Приемайки достатъчно количество витамин В12, разбира се е важно. Недостигът му в организма може да доведе до анемия, но симптомите на дефицит от В12 обикновено не са свързани с чувството на слабост и умора (загуба на паметта, дезориентация, бодежи в крайниците).
Това, че допълнителното приемане на витамина ще ви направи супер спортист или да ви даде повече енергия, не е доказано. Достатъчно е да спазвате адекватна диета, която включва риба, месо и млечни продукти, богати на В12 в неговия естествен вид.

Какви витамини и минерали заздравяват костите?

Веднага ще отговорите: калций и витамин D. Но не само те. В този списък влизат още витамин К, магнезий и калий.
Най-добре е обаче, ако се стараете да ги получавате от продуктите (месо, семки, ядки, пшеничени трици, броколи, грах, цветно зеле, магданоз, пшеничени кълнове).
И само ако имате повишен риск от хрупкавост на костите или остеопороза, лекарят може да ви препоръча да пиете добавки от калций и витамин D.



Тагове:   истина,   цялата,   витамините,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2350976
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930