Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2012 11:54 - Защо татковците имат такова значение?
Автор: wisperhunter Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1296 Коментари: 0 Гласове:
0



  Често влиянието им върху развитието на децата е по-голямо от това на майката imageCREDIT: Andresr От десетилетия психолози и други изследователи повтарят, че връзката между майка и дете е най-важното нещо в живота на хлапето. Затова и концентрират изследванията си върху тези отношения и майките по принцип обират облагите и похвалите за развитието на децата си. Или вината.
В последно време учените все пак започват да признават и нещо, което принципно изглежда съвсем очевидно - значението на татковците. Мъжките тела, подобно на женските, се променят от родителството и стилът им на бащинство се отразява на децата колкото този на майките, ако не и повече.
Роналд Ронър и колегите му от Университета в Къненктикът анализират множество изследвания за родителството, събирани с години по целия свят. Съвсем не изненадващо, родителите имат огромно влияние върху децата. Когато едно дете се чувства отхвърлено и необичано от майка си и баща си е по-склонно към агресия и емоционална нестабилност. Липсата на родителска любов може да предизвика и ниско самочувствие, негативен светоглед и неадекватност.
Това важи и за двамата родители, но според учените поведенческите проблеми у детето, склонността към престъпления, депресията и злоупотребата с опасни вещества са по-скоро свързани с отхвърляне от бащата. А любовта му е по-сигурен показател, че малките ще добият самочувствие, чувство за щастие и удовлетворение от живота, отколкото майчината любов, обобщава наблюденията си Ронър.
Изследването засяга само мъжката бащина фигура, без задължително връзката да е кръвна. Ронър и колегите му не са сигурни защо бащите надминават майките в някои отношения в развитието на децата. Във всяко семейство, казват те, има един член с повече влияние и престиж – този, който определя плановете за уикенда например. В семействата, в които тази фигура е бащата, действията му оказват по-голямо влияние върху децата и те са по-склонни да развият качества като упоритост и постоянство, които им служат цял живот. 
Когато бащата има тази роля в семейството, неговият стил на бащинство оказва по-силно влияние върху развитието на тези качества, отколкото ако същата роля играе майката. А този магически стил се нарича авторитетно родителство. Характеризира се с проява на топлина и любов от бащата, зачитане на правилата, но винаги с обяснение защо тези правила съществуват и отпускане на подходяща за възрастта автономност за децата.
„Изследването ни показва, че бащите, които са по-ефективни в този тип възпитание, са тези, които слушат децата си, имат близки взаимоотношения и конкретни правила, но и отпускат свобода.", казва Ронър.
Не е ясно защо бащите са по-успешни във възпитаването на постоянство у децата, отколкото майките, но вероятно те просто се фокусират повече върху тази характеристика, докато майките акцентират повече върху възпитаването на признателност и доброта.
За радост на мъжете, природата също ги подкрепя в процеса на превръщането им в добри бащи. Хормонални изследвания показват, че нивата на окситоцин в младите бащи рязко се повишават през първите няколко седмици от живота на техните бебета. Наричан още „хормон на любовта", той увеличава чувството на свързаност в група. Татковците получават „инжекции" окситоцин когато играят с децата си. Успоредно с това изследването отчита понижаване в нивата на тестостерон. Колкото по-ангажиран е таткото с грижи за детето, толкова по-голяма е промяната. Учените предполагат, че хормоналното изменение намалява порива към рисковани действия у мъжа и насърчава желанието за грижи и усядането.
Най-важното е, че таткото наистина има значение. Качеството на прекараното заедно време е важното. Така че, бащи, това не означава ходене на фантастични почивки един път в годината, а ежедневното общуване, дори да е само игра на топка в двора или гледане на филм заедно с децата. Каквото и да е, бъдете достъпни и когато сте с детето си, наистина бъдете с него. 


Тагове:   значение,   татковци,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2350730
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930