Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2011 01:26 - Връчват Нобеловите награди за 2011
Автор: wisperhunter Категория: Новини   
Прочетен: 454 Коментари: 0 Гласове:
0



 В Стокхолм и Осло днес, на годишнината от смъртта на Алфред Нобел, за 110-и път ще се състоят церемониите за връчване на Нобеловите награди за 2011 година, съобщиха световните агенции.

Общо през тази година с Нобелова награда са отличени 13 души.

От 1902 година всички награди, с изключение на тази за мир, се връчват в Концертната зала в Стокхолм от краля на Швеция Карл ХVI Густав. Нобеловите награди са учредени на 27 ноември 1985 г. от Алфред Нобел, шведски индустриалец и изобретател, открил динамита. Той завещава над 33 млн. шведски крони на едноименна фондация, създадена след смъртта му.

Нобеловите награди се присъждат за първи път през 1901 г. в съответствие със завещанието на Нобел в 5 категории: за забележителни успехи и научни открития в областта на природните науки физика, химия и физиология или медицина; за значими литературни произведения, които отразяват човешките идеали; както и за сплотяването на народите и опазването на мира.

Всяка година до края на септември чрез тайно гласуване се определят лауреатите, имената ми се обявяват през октомври. Наградите се състоят от златен медал, диплом и парична премия в размер на 10 млн. шведски крони.

Нобеловата награда за медицина или физиология тази година е присъдена на Брус Бойтлер, Жул Хофман и Ралф Стайнман. Отличието им се дава за работата, довела до по-доброто разбиране на имунната система. Бойтлер и Хофман са удостоени с Нобеловата награда за работата им върху задействането на вродения имунитет, а Стайнман - за откриването на дендритните клетки и ролята им в механизмите на наследствения имунитет.

Златният медал и дипломът на починалия Нобелов лауреат по медицина или физиология, канадецът Ралф Стайнман ще получи неговата вдовица Клодия. Тя е пристигнала в Стокхолм заедно с трите си деца и техните семейства.

Трима учени си поделят Нобеловата награда за физика за 2011 г. за откриването на ускореното разширяване на Вселената чрез наблюдаване на далечни свръхнови. Половината от наградата от 10 милиона шведски крони (1,45 милиона щатски долара) получава американецът Сол Пърлмутър. Другата половина си разделят Брайън Шмит, който е с австралийско и американско гражданство, и 42-годишният американец Адам Рийс, най-младият носител на престижното отличие тази година.

Израелският учен Даниел Шехтман е тазгодишният носител на Нобеловата награда за химия. Отличието му е присъдено за откриването на квазикристалите. С Нобелова награда за икономика са удостоени американските икономисти Томас Джей Сарджънт и Кристофър А. Симс за изследвания, хвърлящи светлина върху причинно-следствената връзка между икономиката и инструменти като лихвените проценти и държавните разходи.

Днешният ден ще е много специален за самите домакини - шведите, тъй като Нобеловата награда за литература е присъдена на 80-годишния поет Тумас Транстрьомер. Той е най-възрастният носител на отличието през 2011 година.

С Нобеловата награда за мир, която ще бъде връчена на церемония в Осло, са отличени три жени. Наградата получават Елън Джонсън Сърлийф, президент на Либерия, която е първата свободно избрана жена президент в Африка; Лейма Гбоуи също от Либерия, активистка и защитничка на правата на жените; както и Тауакул Карман, журналистката и правозащитничка от Йемен. Те са отличени за "ненасилствената им борба за сигурност на жените и за пълноправното им участие в изграждането на мира". БТА




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2347849
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031