Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2012 10:15 - Лихвари въртят търговия с бебета
Автор: wisperhunter Категория: Новини   
Прочетен: 472 Коментари: 0 Гласове:
1









 image

"Повечето бременни продават бебетата си, защото са задлъжнели, притиснати са до стената в безизходицата си.

Настояваме да се криминализира в Наказателния кодекс нерегламентираното притежаване и използването на чужда дебитна карта с цел облага от лице, за което се предполага, че участва в схеми за поставяне в зависимост на бременни жени и техни близки с цел натрупване на лихви и бъдещото им изплащане чрез продажба на детето след раждане", разказва секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Антоанета Василева.

И през 2011 г. Гърция е била дестинация номер 1 за трафик на бебета, пише "Стандарт". Продадените новородени са 100% от ромски произход. Само през миналата година по данни на прокуратурата 29 бременни жени са станали жертва на трафик, за да продадат пеленачетата си. Според специалистите обаче в сравнение с 2010 г. този тип трафик на хора рязко е намалял по две причини - кризата в южната ни съседка и съдействието, което оказвали гръцките на нашите служби за пресичане на каналите.

Ромките минават границата в 5-и - 6-и месец от бременността си. В Гърция ги настаняват в жилище, а по-късно поемат и издръжката им в болница, която е около 85 евро на ден.

Бебето се поръчва предварително от кандидатите за осиновяване. Гърците нямат претенции за цвят. Не ги тревожи фактът, че ромчетата са по-мургави. Затова пък имат претенции за пол и държат бебето да е здраво. Новородените се осиновяват с помощта на гръцки адвокати, които прибират солидни хонорари. По официални данни цената, която се плаща за покупка на бебе, е между 14 000 и 20 000 евро за момиченце и между 18 000 и 24 000 евро за момченце. Майката обаче взема не повече от 3000 евро. Според гръцкия закон, когато едно бебе се роди, то се записва само по пол, майка и баща и няма име. Достатъчно е някой мъж да го припознае в болницата, за да стане гръцки поданик. Според българското законодателство бременните напускат страната ни без какъвто и да е медицински преглед за състоянието им. За подобни случаи обикновено се разбира едва когато майки идват да се оплачат, че са ги излъгали с парите и са им дали по-малко.

Преди два месеца при съвместна спецоперация "Бебетата" на българските и гръцките служби бе разбита схема за търговия с "бебета на зелено" в гръцкия град Ламия. Около 20 жени били склонявани да раждат в Гърция и да продават децата си срещу обещание за 2500 евро, ако се съгласят да дадат рожбите си за осиновяване в гръцки семейства. Родилките били от районите на Варна, Шумен, Бургас, Ямбол, Стара Загора. Бяха задържани петима души в България и девет в Гърция. В квартирата им е намерено новородено бебе, което чрез фалшиви документи е предложено за осиновяване.

Арестувана бе и наша адвокатка която практикува в Гърция.

Център на престъпната дейност бил град Ламия, където в търговията с бебета участвали и няколко лекари и нотариуси. Там били осигурени квартири, в които бъдещите майки престоявали в дните преди и след раждането. Величка Андонова - кака Виче от Варна, и нейните хора набирали майките от малоимотни семейства, съгласни да оставят децата си за осиновяване. Гръцките клиенти плащали авансово по 2500 евро на родилките. Цената на бебетата се е определяла "от пола и цвета на кожата им". Колкото по-светло било бебето, толкова по-скъпо се "харчело". За момчетата гръцките "осиновители" плащали по около 25 000 евро, а за момичетата - между 18 и 20 000. Ражданията са ставали в болница в Ламия. Бебетата се продавали там, както и в Солун, Атина и Патра. В много от случаите обаче майките вземали едва по 100 евро или нищо.

Преди да тръгнат за Гърция, ги предупреждавали да не ходят на лекар в България, за да не се регистрира бременността.

Осигурявали им транспорт с автомобил или им пращали пари за билет до южната ни съседка.

Към акцията по атакуване на каналджиите на бременни жени и бебета се стигнало, след като ченгетата засекли млада ромка от варненското село Каменар да постъпва за раждане в гръцкия град Ламия. След като се върнала в България, полицаите я закопчали. Ромката им разказала всичко. Наскоро Апелативният съд във Варна потвърди ареста на ключовата фигура при износа на невръстна плът - 49-годишната кака Виче.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2347757
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031