Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2012 14:32 - Нова планета X след Плутон?
Автор: wisperhunter Категория: Новини   
Прочетен: 1348 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Трябва да e там, за да се обяснят някои иначе странни явления imageCREDIT: NASA/JPL-Caltech Планета, четири пъти по-голяма от Земята, може би се плъзга по ръба на Слънчевата система. Твърде отдалечена, за да бъде засечена от земни телескопи, невижданата планета би могла да е тази, която придърпва гравитационно малките ледени обекти след Нептун, като така обяснява странните им орбити. 
Това са твърденията на Родни Гомез, признат астроном от Националната обсерватория на Бразилия. Гомез представи изследването си пред Американското астрономическо общество, чиито членове признаха, че хипотезата е убедителна, но са необходими още много доказателства, за да бъде обявената планетата X за истинска. 
От няколко години астрономите наблюдават тази група ледени късове извън орбитата на Нептун, сред които и планета-джудже Седна. Те се движат по необичайно издължени орбити, бележейки много дълъг овал, който не се подчинява на гравитационните влияния на никое от познатите в слънчевата ни система обекти. 
Но когато Гомез изчислява хипотетичното наличие на допълнителна гравитационна сила от непозната планета, то аномалните движения на Седна и другите обекти съвпадат с наблюденията. Теоретичното място на планетата X е на достатъчно разстояние, така че да не влияе върху Земята и другите вътрешни планети, но да отклонява близките малки обекти. 
Няколко типа са планетите, чието влияние пасва на изчисленията на Гомез. Например обект с размерите на Нептун, т.е. около 4 пъти по-голям от Земята, който обикаля Слънцето на 225 милиарда километра, може да предизвика подобно аномално поведение в наблюдаваните ледени късове. Друг вероятен вариант е планета в размерите на Марс със силно издължена орбита, която обаче в нито един момент не се доближава до Плутон. Толкова далече от нашата звезда вероятно планетата е попаднала след като е била изхвърлена от друга слънчева система и после е привлечена от гравитацията на Слънцето. Може и да е била родена в рамките на нашата слънчева система, но постепенно да е била изтласквана към периферията сред серия от поредни сблъсъци с други планети. 
Макар бразилският учен да няма доказателствата, колегите му се убеждават, че той е сметнал нещата правилно. „Гомез е много добър. Трудно ми е  да си представя, че би объркал изчисленията", казва астрономът Хал Левисън.  
"Родни Гомез търси активно други доказателства и очаквам откритията му с интерес", коментира Дъглас Хамилтън от Университета в Мериланд. „Нагърбил се е с тежка задача, но подходът му е правилен. Рискът е голям, но също и наградата – откритието на нова планета би било грандиозно!"


Тагове:   нова,   планета,   Плутон,   открита,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2347709
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031