Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2012 19:56 - Учени: Земята върви към катастрофа-Нищо ново....
Автор: wisperhunter Категория: Новини   
Прочетен: 1135 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Предупреждават, че сме близо до кризисната точка imageCREDIT: NASA/NOAA/GSFC/Suomi NPP/VIIRS/Norman Kuring Планетата Земя се движи стремглаво към катастрофални промени, ако хората не предприемат мерки. Това е становището на международна група учени, която предупреждава, че светът е близо до върхова кризисна точка, последвана от масови изчезвания на видове и непредвидими промени в степен, невиждана от оттеглянето на ледовете преди 12 хиляди години. 
„Има много голяма възможност до края на века Земята да бъде много различно място", казва Антъни Барноски, професор по биология в Калифорнийския университет. Заедно с още 17 учени той предупреждава, че тази нова планета може да не бъде много приятно място за живеене. 
„Може да си представите тези промени като интензивен период на напасване, през който ще бъдем принудени да минем през ухо на игла. Това означава, че очакваме политическо и икономическо съперничество, война и глад", казва Барноски.
Има определен момент в оказването на натиск върху природата, след който няма връщане назад. Планетата реагира изведнъж и то по непредвидими начини, отключвайки големи глобални промени.
Последният пример за така мащабна трансформация е краят на последния ледников период. Тогава Земята, покрита на около 30% с лед, се преобразява напълно до днешния почти безледен климат за по-малко от 3000 години. Междувременно за едва 1600 години изчезват почти всички съществуващи видове, а биоразнообразието и до ден днешен не е напълно възстановено. 
Хората днес предизвикват промяната дори много по-бързо, отколкото природата преди това и метаморфозите са много по-големи. От началото на индустриалната революция до днес количеството въглероден диоксид в атмосферата е нараснало с 35%, което пък води до по-бързо увеличаване на глобалните температури, отколкото при приключването на последния ледников период. Също така хората напълно са преобразували 43% от сушата на планетата в градове и земеделски площи, сравнено със споменатите по-горе 30% трансформация. Междувременно избухва и човешката популация, оказвайки още по-голямо напрежение върху съществуващите ресурси. 
Резултатите от всичко това са трудни за предвиждане. Достигането на кризисната кулминация по презумпция повежда живота на планетата по непознати територии. Базирано на предходните трансформации, Барноски и колегите му предвиждат масово измиране на видове (в последния случай половината от големите бозайници умират), както и изменение на съвкупността от видове по локации. Междувременно хората вероятно сами ще затягат примката около врата си, докато постепенно стопяват ресурсите на планетата.
„Настоящите екологични системи всъщност подреждат живота ни – нашите посеви, риболов, чиста вода. При преминаването на ресурсите от ръцете на една нация в друга има само една крачка до политическата нестабилност", казва Барноски. 
Отдръпването от ръба изисква сериозно международно съдействие, казва Барноски. В условията на обичайните бизнес взаимоотношения, човешките дейности ще покриват 50% от повърхността на сушата до 2025 година. Също така е почти неизбежно населението да достигне 9 милиарда души до 2050 година, така че се налага да станем по-ефикасни, за да се издържаме. Това означава по-ефективно да произвеждаме енергия, по-голям фокус върху възобновяемите ресурси и предпазване на видовете и техния хабитат днес за бъдещите поколения.
„С това предупреждение искаме да кажем, че се надяваме светът след 50 или 100 години да бъде поне толкова добро място за живеене, колкото е днес. Вярваме, че повечето хора искат същото за своите деца и внуци. Днес седим на кръстопътя и ако изберем да не направим нищо наистина ще оставим едно по-лошо бъдеще за нашите наследници", обобщава Барноски. 


Тагове:   Земята,   катастрофа,   Върви,


Гласувай:
2


Вълнообразно


1. mileidi46 - Stremglavo letim nadolu kum pro...
15.06.2012 00:08
Stremglavo letim nadolu kum propastta...i si peem:,,a nam vsio ravno"...
izvinqvam se za latinizata..:((
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2353780
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930