Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2012 21:44 - Десет политически партии, създадени от милионери и милиардери
Автор: wisperhunter Категория: Политика   
Прочетен: 1677 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Политическото влияние в наши дни е просто въпрос на сделка. Преди време един милиардер заяви за „Форбс“, че „политиката е най-недооцененият актив в Америка“. За да установят определено влияние, милиардерите финансират предизборни кампании,купуват някоя византийска колекция за лобистки групи, аналитични центрове и „низови“ организации. Други обаче предпочитат да намалят този разход, като директно влизат в политиката. Макар тази тенденция да е по-развита в страните от бившия Източен блок, тя далеч не се ограничава само с него:

1.Михаил Прохоров

Русия

Състояние: 13.2 млрд. долара

Партия: Гражданска платформа

image

Руският милиардер и бивш кандидат-президент Михаил Прохоров заема седмо място сред най-богатите руснаци според класацията на сп. „Форбс“. Той обяви, че създава своя партия, която ще се нарича „Гражданска платформа“ и в нея ще влизат 500 души - минимумът, предвиден от закона. Предишната му партия "Правото дело" не беше особено успешен опит: трансформираната партия бързо се избави от олигарха, а на последните парламентарни избори зае последни място.

2. Таксин Шинаватра

Тайланд

Състояние: 2-3 млрд. долара, повечето на името на семейството му

Партия: За тайландците

image

Своето състояние Шинаватра натрупва в телекомуникационния бизнес, а през 1994 г. влиза в политиката и става вицепремиер. В края на мандата си, той вече е основал своята партия „Тайците обичат тайци“ и печели изборите. В основата на неговата програма са обещанията, че ще намали медицинските застраховки и ще издейства отсрочки за кредитите на земеделци. По време на управлението му в Тайланд се изострят религиозните междуособици, а през 2006 г. самият той е свален с военен преврат и съден за корупция и тероризъм, но емигрира във Великобритания. Партията му е забранена, но неин приемник е „За тайландците“, начело на която стои Инглак Шинаватра- сестра на бившия премиер.

3. Виктор Успаских

Литва

Състояние: 50 млн. долара

Партия: Партия на труда

image

Веднага след промените, Успаских започва активен бизнес в няколко насоки: хранително-вкусова промишленост, газ, търговия, строителство, а по-късно влиза в политиката. През 2004 г. неговата партия получи 5 от 13-те места в Европарламента, предвидени за Литва, през 2009 г. самият той става евродепутат. Наистина по този начин Успаских се предпази от разследване, свързано с финансирането на неговата партия.

{{page}}

4. Генадий Семигин

Русия

Състояние: 16 млн. долара

Партия: Патриоти на Русия

image

Главният финансов спонсор на руските комунисти Генадий Семигин напусна партията след шумен скандал и основа своя- „Патриоти на Русия“. През 2011 г. постигна най-добрия си резултат на избори. Семигин има лявоцентристки идеи. През 2005 г. той успя да обедини левите партии в „опозиционно правителство в сянка“, в което имаше премиер, министри и т. н. Но като всичко неофициално, и този проект се разпадна.

5. Бадри Патаркацишвили

Грузия

Състояние: 12 млрд. долара

Партия: Демократическа партия на обединена Грузия

image

Личният капитал на Патаркацишвили е спечелен основно през мътните 90 години, когато той работи съвместно с Борис Березовски. Когато през 2008 г. реши да сформира своя партия, това даде големи надежди за промяна на курса на страната. Внезапно обаче в навечерието на изборите Патаркацишвили почина от инфаркт и създадената от него формация постепенно загуби значение.

6. Бегджет Паколи

Косово

Състояние: 400 млн. долара

Партия: Алианс за ново Косово

image

Най-богатият косовски албанец Бегджет Паколи прави състояние от строителната си компания Mabetex Group. Занимава се със строежи на луксозни офиси и президентски дворци в бившите съветски републики (включително ремонта на Кремъл), но в последствие фирмата му придобива скандална известност с делата за подкупи срещу нея. На целия този фон той се върна в Косово с обещания за икономически реформи и подобряване на стандарта на живот на косовците. Неговата партия стана пета на парламентарните избори и влезе в коалиция с партията на Хашим Тачи. Самият Паколи през 2011 г. стана президент, но само за малко, тъй като изборът му бе обявен за неконституционен.

7. Силвио Берлускони

Италия

Състояние: 7.8 млрд. долара

Партия: Напред, Италия

image

Кариерата на Силвио Берлускони, собственик на контролния палет акции на FinInvest, започва в строителството, прехвърля се върху медиите, футболния клуб „Милан“ и мрежата магазини La Stando. След всичко това Берлускони основава партия, която веднага печели изборите, а самият той става премиер за първи път (1994-1995 г.). След взривна политическа кариера и три мандата като премиер, Берлускони е символ на всички злини на политиците според противниците си в Италия и единственият, който може да води страната напред- според привържениците си. Силвио Берлускони е обект на разследване по три съдебни случая. Въвежда термина „бунга-бунга“ за своите прословути секс партита, има връзка със 17-годишна танцьорка. Освен това често прави противоречиви коментари като сравнява себе си с Иисус Христос, казва че единственият начин жените да успеят в живота, е да се омъжат за богат мъж и отправя комплимент към Барак Обама след избирането му, заявявайки, че колкото и да се пече, не може да направи такъв тен.

{{page}}

8. Бидзина (Борис) Иванишвили

Грузия

Състояние: 5.5 млрд. долара

Партия: Грузинска мечта- демократична Грузия

image

Партията на грузинския банкер и филантроп в момента е основна опозиция в страната. Той също е прозападно ориентиран, но критикува настоящия президент Михаил Саакашвили за войната с Русия от 2008 г. и го обвинява в нарушаване основни свободи и права. Макар Иванишвили да е лидер на партията, неин формален ръководител е Манана Кобахидзе, тъй като милиардерът бе лишен от грузинско гражданство по разпореждане на президента през 2011 г.

9.Леонид Черновецки

Украйна

Състояние: 781 млн. долара

Партия: Християнлиберална партия на Украйна

image

Основата на благосъстоянието на Леонид Черновецки е групата „Праверкс“ и едноименната банка, продадена през 2008 г. През 2006 г. е избран за кмет на Киев. Черновецки е известен с ексцентричните си законодателни проекти, които не само са насочени към подобряване на икономическата ситуация на страната, но и по-тясното й свързване с моралните устои на християнството. Така например през 2003 г. като депутат предложи закон „За защита на обществения морал от продукция, пропагандираща порнография“. Като кмет заяви, че ще подложи всичките си служители на детектор на лъжата. Голям скандал предизвика негово сбиване с министъра на вътрешните работи Юрий Луценко. С цел да подобри състоянието на бюджета на Киев, Черновецки въведе входна такса за всички автомобили от други градове в столицата и се опита да сложи входна такса за градските гробища, като и да увеличи данъците на домакинствата, които имат повече от една сателитна чиния.

10. Януш Паликот

Полша

Състояние: 2.5 млн. долара

Партия: Движението на Паликот

image

Паликот прави състояние от бизнес със спиртни напитки. През 2010 година той напуска управляващата партия Гражданска платформа и основава своето движение.На изборите през 2011 година партията постига изненадващ успех, заемайки трето място с 10% от гласовете и 40 места в Сейма. Паликот се бори за легализацията на марихуаната и еднополовите бракове.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2351240
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930