Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2012 11:28 - ДНК наноробот атакува директно раковата клетка
Автор: wisperhunter Категория: Технологии   
Прочетен: 757 Коментари: 0 Гласове:
1



  Ще разрушава вредните клетки, без да засяга здравите image Миниатюрни сонди, изградени от ДНК, могат да намират и унищожават ракови клетки, оставяйки здравите незасегнати. Подобните на мида устройства ще пренасят вещество в сърцевината си и ще го разтоварват само като достигнат и идентифицират своята цел, заявяват изобретателите. 
Шон Дъглъс и колегите му от Харвардския университет са използвали „ДНК оригами", за да построят този наноробот. Екипът създал устройството чрез софтуер за моделиране на ДНК, който разбира как основните ДНК двойки се свързват помежду си, както и как образуват спираловидната структура. При въвеждането на желаната форма в тази програма, тя задава списък от ДНК нишки, които могат да бъдат вплетени, за да се получи исканата форма. Идеята на Дъглас и колегите му е тяхното устройство да се отваря като мида, за да пренася дозата си до раковата клетка. 
За да са сигурни, че нанороботът ще се отвори едва когато достигне целта си, учените го снабдяват с две „ключалки". Всяка от тях представлява ДНК нишка, създадена така, че да разпознава специфична молекула. Когато тази нишка и целевата й молекула се срещнат, ключалката се отваря и роботът може да разтовари своето лекарство.   При тестване на устройството изследователите създали такъв наноробот, който се отключва в досег с молекулите, стоящи на повърхността на клетките на левкемията. След това добавят и единична молекула, която убива клетки, като разрушава цикъла им на растеж. Накрая пускат милиони копия на тестовия робот сред смес от здрави и ракови човешки кръвни клетки.
След три дни, около половината от раковите клетки са унищожени, а нито една здрава клетка не е наранена. Дъглас открива, че ако се добавят още осакатяващи клетката вещества, по време на експеримента екипът му е можел да унищожи 100% от клетките левкемия. Плюс това, чрез смяна на ключалката, нанороботът може да „преследва" всякакъв тип ракови клетки. 
Когато е с две ключалки, роботът по-качествено ще различава здрава от болна клетка, тъй като ще трябва да намира по два различни критерия, преди да се отвори и да изсипе съдържанието си. Дъглъс се надява, че с тази прецизност, нанороботът няма да засяга други видове бързоделящи се клетки, като тези в червата и космените фоликули, често унищожавани при досегашните методи като химиотерапията. 
Следващата стъпка е само да се подсигури „оцеляването" на ДНК наноробота в разрушителна среда, каквато е живият организъм. Когато това се изпълни, учените ще могат да създадат един революционно ново  и ефективно лечение за хора и животни. 


Тагове:   ДНК,   разрушава,   нанобот,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2354017
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930