Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2012 18:26 - Колайдерът пак ще оборва Айнщайн
Автор: wisperhunter Категория: Технологии   
Прочетен: 985 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Снимка:

Getty Images / Guliver

Физици от ЦЕРН ще повторят тестовете със субатомни частици през май, след като по-рано стана ясно, че шокиращото твърдение за по-бързите от скоростта на светлината неутрино, оборващо една от фундаменталните теории на Айнщайн,

може да се дължи на неизправна кабелна връзка, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

 

През септември 2011 г. физици от ЦЕРН, работещи по проекта OPERA, и от италианската лаборатория Гран Сасо установиха, че субатомни частици могат да се движат по-бързо от светлината. Те твърдяха, че частици неутрино са изминали разстоянието от 732 километра между синхротрон на ЦЕРН в района на Женева - един от елементите на Големия адронен колайдер, до подземната лаборатория Гран Сасо вИталия с 60 наносекунди по-бързо, отколкото се движи скоростта на светлината. Откритието им противоречи на една от фундаменталните теории на Алберт Айнщайн.

Според Специалната теория на относителността, предложена от учения през 1905 г., нищо не може да пътува по-бързо от скоростта на светлината във вакуум.

Сега обаче изглежда репутацията на Айнщайн е възстановена, след като говорителят на ЦЕРН Джеймс Гилис е заявил за американското сп. "Сайънс инсайдър", че шокиращият резултат от експеримента вероятно се дължи на неизправна връзка между GPS и компютър. Специалистите допускат два възможни проблема с настройките, довели до погрешно отчитане на резултатите от експеримента. Проблемите са свързани с използването на GPS сигнали в проекта OPERA за синхронизирането на атомните часовници при всеки от двата края на лъча от частици неутрино.

Първият касае осцилатор, използван при отчитането на времето на събитието между две GPS синхронизации, а вторият и по-сериозен проблем е вероятна неизправност във фиброоптичния кабел, осигуряващ връзка между GPS сигнала и главния атомен часовник.

"Открихме възможно обяснение, но няма да знаем какво точно се е случило, докато не направим повторен тест с нов лъч в лабораторията Гран Сасо", казва Джеймс Гилис. Физиците, участвали в експеримента, обясниха при оповестяването на шокиращия резултат през септември миналата година, че месеци наред са проверявали отново и отново всичко, което би довело до погрешно отчитане на данните. 




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. penchoan - Айнщайн никога не е бил признаван, ...
28.02.2012 10:27
Айнщайн никога не е бил признаван, за да бъде оборван. Сериозните учени не се занимават с него.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2353771
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930