Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2011 17:05 - Камъкът, който расте
Автор: wisperhunter Категория: Туризъм   
Прочетен: 2210 Коментари: 0 Гласове:
6



  В черква до Горни Богров скалният къс се издига с по 2 см на година. Лекува и сбъдва желания image Манастирът се намира само на десетина километра от столицата, вдясно на магистрала „Хемус", на малко възвишение сред гора. Невзрачната църквичка обаче крие едно смайващо явление, което за вярващите е равносилно на чудо, а за рационалната научна мисъл – на предизвикателство. Местните хора го наричат просто „камико". 

Става дума за камък, който днес е висок над два метра, от утаечна ронлива скала, която според специалистите не се среща по тези земи. По него са издълбани четири реда кръстове, които показват, че е християнски символ. Намира се в самия олтар на храма, точно зад светия престол, и върши чудеса. Но не това е най-странното, а свидетелствата на хората, че расте с течение на времето. Възможно ли е това? 

В един есенен следобед отиваме в манастира, за да видим с очите си необикновения камък. В притихналия двор ни посрещат кокошки и токачки. Скоро идва отец Антим. Той е родом от Северна България, но от 2001 г. е енорийски свещеник на Горни Богров. Малко по-късно се присъединява и баба Рилка Делева, мила и сладкодумна жена, която  помага в манастира близо 60 години и го познава както пръстите на ръката си. От мозайката на техните разкази сглобявам историята на святото място, на камъка и неговите чудеса.  

КАМЪКЪТ 

Откъде се е взел? Отец Антим разказва, че според предание той е парче от скалите на Голгота, донесено от Ерусалим при Кръстоносните походи преди 7-8 века. Оставен е, за да се почита и да носи благодат на вярващите. Камъкът е проучван от геолози, които потвърждават, че е особен вид пясъчник и не е изключено да е от района на Ерусалим. Специалистите били учудени, че е силно наклонен напред, а не се е счупил, въпреки че е ронлив и крехък.

Отецът посочва, че край съседното село Яна също има подобен. Може да се допусне, че камъните са донесени едновременно и имат еднакъв произход. Другият също бележи оброчно място, посветено обаче на св. Никола. Разказва се, че някой го взел, за да го използва за градеж, но бил сурово наказан: починали децата му. Тогава се разкаял и върнал камъка на мястото му, където е и досега. Той обаче е висок само около метър. Ако двата камъка първоначално са били подобни, значи богровският е нараснал два пъти. 
Скалите са обект на почит от най-дълбока древност. По наши земи около тях възникват светилища още по времето на траките. Камъкът е утвърден фолклорен символ, свързан със зачеването и раждането. Може да дарява рожби и сам да се превръща в дете. Засега обаче няма данни за други „живи камъни" – които растат като човеци.
image



Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2347855
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031