Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2012 14:49 - Десет извънземни пейзажа, които могат да се видят на Земята
Автор: wisperhunter Категория: Туризъм   
Прочетен: 1735 Коментари: 0 Гласове:
4




Кипящи езера от сяра, плата на вечните дъждове, безводни долини- наистина ли тези пейзажи, които сме виждали във фантастичните филми съществуват. Да, и то на съвсем познатата ни планета Земя:

Архипелагът Сокотра, Йемен

image

Преди около 6 млн. години от Африка се откъснало неголямо парче суша, което се раздробило на четири острова и спряло на 100 км от родния континент. Върху него се развила невиждана другаде флора и фауна. Наистина няма да видите двуглаво животно с осем крака, но за компенсация на острова расте драконовото дърво, подобно на ядрена гъба, от което веднъж годишно тече „кръв“, зеленее краставичено дърво с гладък бял ствол и една уникална смешна и отблъскваща пустинна роза.

Планината Рорайма, Венецуела

image

През 1939 г. експедицията на германския пътешественик и изследовател Роберт Шомбург буквално стига до стена, издигаща се в облаците. Това било планина, но такава, сякаш издялана с нож в нищото. Пейзажът й по би прилягал на Венера, отколкото на Земята-постоянните дъждове отмиват почвата, отнемайки шанса за живот на каквото и да растение, а малкото, което е успяло да оцелее тук не прилича на нищо познато.

Солниците Уюни, Боливия

image

Това са най-големите солници в света. Казват, че тук е „границата между небето и земята“, защото те сякаш си разменят мястото в Уюни- огромна бяла равнина, в която сякаш стъпвате по облаци и синьо над нея.

Уейв Рок, САЩ

image

Поразителното образование на границата на Юта и Аризона се е появило пред 200 млн. години под действието на могъщи ветрове, които превърнали някогашните пясъчни дюни в ребристи разноцветни хълмове.

Сухите долини на Антарктида

image

Колкото и да е странно най-сухото място на Земята не е в Сахара, а тук- на Антарктида. То е още най-студеното и най-ветровитото място в света. Последният нормален валеж над долините от прах е бил пред 2 млн. години, а днес студените плътни ветрове отвяват всичко по пътя си, включително и всяка капла вода, която се опитва да падне. Смята се, че това е най-подобното на Марс място в Земята. 


Рио Тинто, Испания

image

Мед, желязо, сребро, злато- още древните иберийци започнали да копаят богатства в огромните отрити мини в Сиера Морена, а рудите неизбежно попадали и във водите на местната, бавна река Рио Тинто, за да създадат този сюрреалистичен пейзаж. Тази червена вода е силно киселинна и богата на тежки метали. Вероятно така изглеждат спътниците на Юпитер.

Петнистото езеро Клилук, Канада

image

Езерото съдържа най-високата концентрация на минерални соли в света. По време на летните жеги, водата се изпарява и минералите кристализират, събирайки се в малки кръгове, които отразяват светлината в различни оттенъци на синьото и зеленото, създавайки този неописуем пейзаж.

Лунната долина, Бразилия

image

Местните кварцови скали са сред най-старите в света,а формите им са резултат на силна скална ерозия- векове наред водите на река Сан Мигел миели естествения кварц и му продавали форма. Редом с това мястото удивлява с фролата си от орхидеи и палми и редките си обитатели.

Каменните гори Цинжи-дю-Бемарха, Мадагаскар

image

Трудно произносимото име на резервата идва от още по-трудно произносимата дума mitsingitsignia - „ходя на пръсти“, макар едва ли на някой би му хрумнало за каквото и да е движение сред острите каменни скали, сред които расте рядка растителност и обикалят редките лемури.

Вулканът Далол, Етиопия

image

Кратерът на този вулкан напълно правдоподобно пресъздава Йо, спътникът на Юпитер. Множество бълбукащи гейзери, фантастични цветя и ... мирис на сяра. Това извънземно езеро се образувало през 1926 г. след поредното изригване на вулкана. То е причудлива смесица от солени образования сред зелена и виолетова течност.




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2351166
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930