Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2012 10:35 - 136 години от Априлското въстание
Автор: wisperhunter Категория: История   
Прочетен: 1386 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 












image

Днес се навършват и 136 години от избухването на Априлското въстание.

На 20 април 1876 година по стар стил (2 май по нов стил) преждевременно въстават Копривщица, Панагюрище, Клисура, Стрелча. Негова задача е възстановяване на България като държава след пет века Османска власт. Провеждането му осуетено от започналите масови арести и репресии.

На 19 април конна полицейска група от Пловдив, предвождана от Неджиб ага, пристига в Копривщица, за да арестува ръководителите на местния революционен комитет. За да предотврати тази акция, Тодор Каблешков заедно със своите другари напада конака, където се е установила турската полицейска част.

При завързалата се престрелка част от турските заптиета са убити, а други, начело с Неджиб ага, успяват да се измъкнат и избягат. Веднага след извършеното нападение Каблешков изпраща до Панагюрище, където се намират ръководителите на IV революционен окръг, и до други места бързо писмо, с което приканва всички българи към повсеместен бунт.

Подписано символично с кръвта на едно от убитите заптиета, то става известно известност като "Кървавото писмо".

Веднага след получаването на писмото в Панагюрище Бенковски обявява въстанието. Създава се Военен съвет, който става главен орган на революционната власт в IV революционен окръг. На него се възлага както ръководството на военните дела, така и осъществяването на новата гражданска власт в града.

Той изпраща чета начело със стотника Иван Парпулов - Орчо войвода, която да подпомогне въстаниците в Стрелча и осигури връзката между Панагюрище и Копривщица.

Веднага след обявяването на въстанието Волов и Икономов се отправят към североизточните райони на окръга, а Бенковски, който междувременно организира своя конна дружина, т. нар. Хвърковата чета, се насочва към средногорските села Мечка, Поибрене, Мухово и вдига населението на въстание.

Днес Военна академия „Г. С. Раковски" ще отбележи своя 100-годишен юбилей.

Президентът на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участват в тържественото честване.

С тържествен военен ритуал личният състав на академията ще посрещне бойното си знаме и ще поднесе венци пред паметника на своя патрон Георги Стойков Раковски.

По повод 100-годишнината министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще наградят военнослужещи и цивилни служители от академията за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения, принос в развитието и усъвършенстването на военнообразователната система.

Празникът ще продължи с тържествено събрание - концерт в зала „Тържествена" на академията. В програма на концерта са включени изпълнения на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България и художествени състави от Общински културен дом „Средец" -гр. София.

По повод честването своя уникална изложба ще покажат ученици от Националното художествено училище за изящни изкуства „Илия Петров", както и Националният военноисторически музей - експозиция от картини, свързани с военната история на страната ни.



Тагове:   въстание,   Априлското,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2354805
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930