Недостигът на месна храна по време на поста, който за някой хора може да се превърне в депресия, може успешно да се запълни с други продукти, като ядки, семки и бобови храни.
Това обяснява проф. Арсений Мартинчик от НИИ по хранене при Русийската академия на науките.
Великият пост по православния календар започва от 27 февруари и продължава седем седмици до Великден.
От четирите многодневни поста през годината, за православните християни той е най-строгият и продължителният. Великденският пост включва шест седмици или 40 дни, затова се нарича още светата Четиридесятница.
Постът е преход към вегитарианско хранене, отказ от месо и месна храна, яйца и млечни продукти.
Науката за храненето приветства такива периоди, насочени към по-голяма употреба на растителни храни за сметка на животинските. Не всеки обаче успява да се откаже от месото, защото това дори може да докара човек до раздразнителност и депресии, коментира ученият.
Затова менюто по време на пост не бива да се ограничава само с картофи, ориз и зеленчуци.
Недостатъкът на питателни вещества може успешно да се запълва, включвайки в менюто ядки, семки, плодове – сушени и пресни, както и бобови храни, които са богати на белтъци.
Няма никаква трагедия във временния отказ от месо и други животински продукти, подчертава професорът. Той напомня, че едно от основните правила на поста трябва да е умереността, без рязък отказ от каквато и да е храна от животински произход.
Мартинчик подчертава също, че ограничението в храната е по-сложно без духовната страна на поста.