Постинг
17.11.2011 15:16 -
Защо плачем, когато режем лук?
Явно всяко живо творение на майката природа бди за своята цялост. Лукът също.
Всички познаваме „отмъщението" му, когато го разрежем – сълзи, сополи и дълбоко разкаяние.
Какво се случва всъщност? - Клетките на луковата глава съдържат серни съединия, които, при нарушаване на целостта и отделяне във въздуха, се трансформират в сулфоксиден газ (син-пропанов-S-оксид). Когато попадне в контакт с очите, съединението се свързва с водата и се превръща в сярна киселина с много слаба концентрация.
Но дори и слаба, тя е достъчна да предизвика възпаление и болка в очите. На помощ идват слъзните жлези, които започват да произвеждат сълзи, за да разреждат дразнещата киселина и да защитят лигавицата на окото. В резултат – гореспоменатите сълзи, сополи и горест.
В крайна сметка, може би маска за гмуркане и шнорхел в кухнята не са толкова налудничерева идея?
Агнешко с ориз и зелен лук за Гергьовден
Ще садим лук и домати на Марс през 2025 ...
Ще садим лук и домати на Марс през 2025 ...
Ще садим лук и домати на Марс през 2025 ...
Ще садим лук и домати на Марс през 2025 ...
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 1476