Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2012 10:49 - Първа жертва на морето!
Автор: wisperhunter Категория: Новини   
Прочетен: 1029 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Първа жертва на огромните вълни в Черно море.

На бургаския мостик са забелязани две лица от патрул на жандармерията, който осъществява охраната в района на приморския парк. Едното от лицата е момиче, което е било доста навътре към мостика вероятно е правила снимки на прибоя, другото лице е било момче, което се е намирало между патрулния автомобил и момичето. По данни на свидетелката те са се разминали с младежа към средата на Мостика, като той е задал въпроса-на къде отива, а тя е казала, че ще прави фотографии на зимните пейзажи. В отговор на нейния въпрос - той какво прави по това време на моста, младежът отговорил, че оглежда обстановката. След това е подаден сигнал от страна на жандармерийската патрулираща двойка за изтегляне на двете лица, но момичето продължило навътре към моста.

След като се е обърнало, момчето го е нямало. Органите на реда също много трудно са се ориентирали, тъй като вече е било тъмно и от двете сенки са забелязали само една. Момичето също казва, че при второто обръщане момчето е изчезнало. Вероятната причина е, че е паднало в морето. В момента се установява самоличността на момчето. Все още не е подаден сигнал от бургазлии за изчезнало лице на възраст около 20-25 години, висок около 1.70 м. В издирването на младежа са се включили служители от Гранична полиция, които с уреди за нощни виждане, са се опитвали да го открият, но това е засега е невъзможно предвид силното вълнение на морето.

Огромни вълни, стигащи до десет метра, бушуват от вчера край крайбрежните градове и курорти.

Всички заведения, които са на плажа в Приморско са разбити от огромните морски вълни.

Под вода са северният плаж и намиращата се до него него крайбрежна алея. Това съобщиха от общината в Приморско. Вълните са отнесли намиращите се на ивицата заведения, водата е влачила хладилни витрини, плотове и други материали. Огромните вълни заляха и пристанището в Ахтопол, четири лодки са изчезнали, а осем са разбити.

Морето в Бургаско залива пристанища, плажове и хотели.

 

image

В Поморие е обявено бедствено положение. Там още снощи морето "изяде" част от крайбрежната улица. Има счупени лодки и яхти. Кметът Иван Алексиев каза в предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт", че ситуацията е овладяна и няма пострадали:

Приключихме обиколката, запушихме пробойните, отводнени са улиците. Имаме поддръжката на полицията, пожарната и Гражданската защита, всичко е синхронизирано.

Овладяно е положението на най-критичните точки - улиците "Крайбрежна", "Морска", "Чайка" и булевард "Яворов". Пробивите са засипани, издигнати са и нови диги. Лодките, които бяха залети при силната морска буря, са преместени на безопасни места.

По-рано днес бе забранено и контролираното изпускане на язовир „Ахелой”, тъй като едноименната река заплашваше да залее пътя Варна - Бургас. Засега положението там е овладяно.

image

Всички заведения, които са на плажа в Приморско са разбити от огромните морски вълни. Под вода са северният плаж и намиращата се до него него крайбрежна алея. Вълните са отнесли намиращите се на ивицата заведения, водата е влачила хладилни витрини, плотове и други материали.

Продължава отводняването на сгради в курортите Елените, Свети Влас и Слънчев бряг. Унищожени са къмпингите "Ахелой" и "Оазис". Висока вълна е "потопила" пристанището в Царево. Огромните вълни са унищожили пристанищни съоръжения, лодки и яхти.

Морето и високите вълни създават проблеми и в Бургас. Водата е заляла централния мостик и пътя за солниците. Временно е спряно подаването на сол и луга от предприятието "Черноморски солници", където ситуацията е критична. Засега няма сигнали за бедстващи хора в региона.

Висока над четири метра вълна заля и плажната ивица в Кранево, съобщи кметът Румен Николов. По думите му няма бедстващи хора. Рибарите са успели да изтеглят лодките си на безопасно място. Няколко временни търговски обекта са разрушени.

Огромните вълни заляха и пристанището в Ахтопол, четири лодки са изчезнали, а осем са разбити.

Няколко участъка от асфалта по крайбрежната алея в Морската градина във Варна са разрушени от вълните, има свличане и на камъни, което прави района на рибарското селище непроходим, съобщи Купен Пашов - началник на отдел "Дейности по защита на населението" в община Варна. Той допълни, че лошото време е причина и за извличане на голяма част от пясъка на плажа в района на алея Първа. Няма пострадали постройки по алеята.

Бурното вълнение на морето тази сутрин достигна 6 бала край курорта "Камчия". Вълните са високи около 5 метра, каза доц. Атанас Палазов - директор на Института по океанология към БАН. Той заяви, че подобно бурно вълнение се наблюдава няколко пъти годишно, но не всяка година е толкова силно. При такова вълнение малки лодки не трябва в никакъв случай да излизат, предупреди океанологът. Най-големите вълни, които са регистрирани през годините във Варненския залив, са били около 6 метра. Това може да се получи само при север-североизточен вятър, посочи доц. Палазов.

Вълнението в открито море е още по-голямо. Вълните, които въздействат на брега, обаче са по-опасни. Поражения и наводнения по брега може да има, ако заедно със силното вълнение има и повдигане на морското ниво. Засега няма сведения за такова. "Ако духа 5-6 дни, тогава става опасно", обясни директорът на Института по океанология.



Тагове:   море,   мъж,   жертва,   изчезна,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wisperhunter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2354136
Постинги: 1507
Коментари: 474
Гласове: 1476
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930